1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron opettajat aloittivat lakon

Viron opettajat ovat aloittaneet kolmipäiväisen lakon saadakseen 20 prosentin palkankorotuksen. Virolaisopettajat ansaitsevat tällä hetkellä selvästi vähemmän kuin virolaiset keskimäärin. Lakossa on yli 16 000 opettajaa ja lastentarhanopettajaa.

Ulkomaat

Opettajien alimmat palkat vaihtelevat nykyisin työtehtävästä riippuen 609 eurosta 888 euroon. Jos opettajat saavat palkankorotusvaatimuksensa läpi, on alin kuukausipalkka jatkossa 730 euroa ja korkein 1 067 euroa.

Hallitus on tarjonnut opettajien minimipalkan nostamista 700 euroon kuukaudessa ensi vuoden alusta alkaen.

- Opettajien mitta on nyt täysi. Tätä ammattia ei arvosteta. Lisäksi opettajien työtaakka on nykyään liian suuri, sanoo Tartossa mieltään osoittanut kemianopettaja Tiina Asi Yle Uutisille.

Neljä vuotta sitten opettajien palkkoja nostettiin kahdeksan prosenttia, mutta palkankorotus peruttiin laman takia. Nyt Viron hallitus sanoo talouden rattaiden pyörivät taas, mutta opettajien palkat pysyvät tiukasti vuoden 2008 tasolla.

Opetustyöntekijöiden liiton puheenjohtaja Sven Rondik sanoo sopineensa vuosi sitten pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen, että hallituspuolueet nostavat opettajien palkkoja tuntuvasti. Nyt hallitus ei halua kuulla puhuttavankaan palkankorotuksista.

- Lakkoilu on ainoa keinomme, sanoo Rondik.

Tukilakkoja opettajille

Pääministeri Andrus Ansip sanoi muutama päivä sitten, että Virossa voi vapaasti lakkoilla, mutta palkkoja ei nosteta.

Viron opettajien tueksi on järjestetty tukilakkoja, joista ensimmäinen pysäytti maanantaina Narvan bussiliikenteen. Lakot ovat Viron ammattiyhdistysten keskusliiton EAKL:n tuenilmaus opettajille. Keskiviikkoiltapäivänä noin sata ihmistä osallistui merimiesten ammattiliiton järjestämään tukimielenosoitukseen Tallinnan matkustajasatamassa.

Keskiviikkona puolilta päivin myös lääkärit keskeyttivät myös työnsä useissa sairaaloissa. Huomenna torstaina eivät liiku junat ja bussiliikenne on monin paikoin seisauksissa.

Mittavat lakot ovat merkki tyytymättömyydestä, joka on lisääntynyt Virossa viime aikoina. Oppositiopuolueiden kannatus ylittää jo kahden hallitusvastuussa olevan puolueen yhteisen kannatuksen.

Lakot ovat Virossa erittäin harvinaisia. Viron kaksikymmenvuotisen itsenäisyyden aikana lakkoja on ollut tätä ennen vain kaksi kertaa. Ammattiyhdistysjohto kuitenkin ennakoi, että lakkoilu lisääntyy Virossa lähivuosina.

Lähteet: BNS, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi