Miimikko eläytyy koko kehollaan

Miimikoiden parhaimmistoon lukeutuva Guerassim Dichliev rakastui pantomiimiin vahingossa. Parikymmentä vuotta miimikon uralla viihtynyt tähti vierailee Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

pantomiimit
Rakkaus, rohkeusYLE Keski-Suomi / Jori Asikainen
Pantomiimitaiteilija Guerassim Dichliev

Bulgarialais-ranskalainen Dichliev tykittää erilaisia tunnetiloja pyynnöstä kameralle.

- Tämä on säälivä, tämä turhamainen, tämä jumaloiva... Ai flirttaileva? Ei, sitä en voi tehdä, hän naureskelee.

Pantomiimi on taiteenlaji, jonka usein väitetään olevan teatterin ja tanssin välimuoto. Miimikon tärkein työkalu on oma keho.

- Pantomiimissa tunnetta ei ilmaista vain kasvoilla, vaan myös vartalolla. Kädet ovat tärkeät, ne ovat kuin kasvot. Tunteita voi ilmaista käsillä, silmillä, rintakehällä, Dichliev sanoo ja jysäyttää nyrkillä rintaansa.

Dichliev ei kuitenkaan käytä esityksissään vain omaa vartaloaan, sillä hän on puhuva miimikko. Lisäksi hänen esityksiään taustoittaa monesti musiikki. Mimiikka, puhe ja musiikki täydentävät taitelijan mielestä luontevasti toinen toistaan.

Arvostetun pantomiimitaiteilijan oppipoika

Dichliev rakastui pantomiimiin 20-vuotiaana, kun hän näki vaikuttavan pantomiimiesityksen silloisessa kotikaupungissaan Sofiassa. Tällöin mies oli vielä aloittelemassa tähtitieteilijän uraa.

Tie vei nopeasti Pariisiin, jossa Dichliev pääsi legendaarisen pantomiimitaiteilijan Marcel Marceaun avustajaksi. Edesmennyt Marceau vilahteleekin Dichlievin puheessa usein.

- Mestari-Marceau oli runollinen miimikko. Siksi hänestä tuli niin suuri hahmo 1900-luvun teatterissa. Hän sanoi aina, että miimikon pitää tavoittaa täsmällinen sielun raskaus yhdessä tunteessa.

Mikää yksittäinen tunne ei ole Dichlievillä erityisen vaikea tulkittavaksi, mutta kuinka tehdä se vakuuttavasti, runollisesti, on hänelle suurin haaste.

- Pantomiimi ei ole lasten taiteenlaji. Aikuisilla on enemmän elämänkokemusta erilaisista tunteista ja siksi niiden esittäminen on heille helpompaa.

Suomessa ensimmäistä kertaa

Pantomiimitaitelija viettää tänä kesänä muutaman päivän Keski-Suomessa. Jyväskylän Kesä -kaupunkifestivaaleilla hän esiintyy kahdesta.

Keskiviikkona häneltä nähdään miiminen tulkinta Stravinskyn Kevätuhrista yhdessä konserttipianistien Ursula von Lerberin ja Christian Erbslöhin kanssa. Torstaina hän esittää omaelämänkerrallisen tarinansa Mies ja matkalaukku.

Esimakua jälkimmäisestä tarjoiltiin jyväskyläläisille tiistaina Jyväskylän Kesän avajaisissa keskustan tavaratalossa. Ensikohtaamistaan suomalaisyleisön kanssa taiteilija kuvailee lämpimäksi.

- He eivät näytä helposti tunteitaan, mutta tunnen, että he ovat sisimmissään lämpimiä ihmisiä. Hyvä yleisö, Dichliev sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Emilia Mölsä