1. yle.fi
  2. Uutiset

Iltataivaan majakat loistavat nyt kirkkaina

Venus ja Jupiter loistavat maaliskuun iltoina silmiinpistävän kirkkaina lounaisella iltataivaalla. Planeetat ovat jo nyt lähellä toisiaan ja lähenevät edelleen. Lähimmillään ne ovat maaliskuun 12.-14. päivä. Lisäksi revontulia voi odottaa näkevänsä varsinkin torstain ja perjantain välisenä yönä.

Kotimaan uutiset
Jupiter ja Venus maaliskuun iltataivaalla
Jupiter ja Venus.YLE / Timo Leponiemi

Taivaan tarkkailijoille meneillään olevat viikot ovat antoisaa aikaa. Taivaalla näkyy samaan aikaan useita planeettoja, sillä Venuksen ja Jupiterin lisäksi myös Mars ja Saturnus ovat hyvin näkyvillä. Torstaina täysikuu on lähellä punaisena näkyvää Marsia ja viikonloppuna kuu on Saturnuksen lähellä. Tällä viikolla Marsin etäisyys maasta on lyhimmillään tämän vuoden aikana.

Erityisesti taivaalla kiinnittää huomiota kahden kirkkaan planeetan kohtaamiseen lounaisella taivaalla. Planeetoista kirkkaampi on Venus ja hieman himmeämpi Jupiter. Kaukoputkella ja jo kiikareillakin voi nähdä Jupiterin ympäriltä "Galilein kuut" eli ne neljä kuuta (Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto), jotka tunnettu tähtitieteilijä Galileo Galilei löysi omalla kaukoputkellaan 7. tammikuuta vuonna 1610.

Jo Galilei huomasi hämmästyksekseen, että Jupiterin seuralaiset olivatkin seuraavana iltana eri paikassa. Aina eivät nelikosta kaikki näy samanaikaisesti, sillä ne voivat olla planeetan takana piilossa tai edessä niin, ettei niitä voi erottaa. Venuksen tarkkailija voi puolestaan havaita, että planeetalla on samanlaiset vaiheet kuin maapallon omalla kuulla.

Auringossa taas voimakas purkaus

Myös mahdollisuudet nähdä revontulia ovat nekin nyt hyvät. Auringossa tapahtui keskiviikkona kello 2.28 varsin voimakas X5-luokan purkaus. Se voi virittää revontulet torstain - perjantain välisenä yönä. Edellinen maanantaina tapahtunut X1-luokan purkaus saavutti maapallon keskiviikkona aamukuuden aikaan eli suomalaisten havaitsijoiden kannalta liian myöhään, aamun jo valjettua.

Sen sijaan lännempänä maanantain purkaus lienee saanut aikaan näyttävät revontulet. Mahdollisuudet siihen, että keskiviikon purkaus osuu maapallolle suomalaisittain parempaan aikaan eli torstain-perjantain välisenä ovat hyvät. Riski pilvisyyden lisääntymiseen kasvaa perjantaista alkaen.

Lähteet: Yle Häme / Timo Leponiemi

Lue seuraavaksi