1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun talvimaailmassa soi jääsoitinten laulu

Norjalainen muusikko ja säveltäjä Terje Isungset on hurmannut maailmalla yleisöä konsertoimalla jäästä tehdyillä soittimilla. Oulussa konsertoinut Isungset on yksi Euroopan arvostetuimmista perkussionisteista.

kulttuuri
Terje Isungset ja jääsoitin.

Vaikka lyömäsoitintaiteilijalla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus jazzista ja pohjoismaisesta musiikista, niin nykyisin Isungset kokee olevansa sekoitus äänitaiteilijaa ja shamaania. Nyt lämpimät ja kuulaat nuotit syntyvät jäästä. Mystikon sädekehää kantavan Terje Isungsetin jokainen jää-konsertti on ainutlaatuinen, yleisö ei koskaan koe tismalleen samoja ääniä uudelleen.

Taiteilijan ideologiaan kuuluu, että uniikit instrumentit palautuvat esitysten jälkeen takaisin luonnon kiertokuluun.

- Me ihmiset emme omista maapalloa, olemme vain vierailijoita täällä. Sama koskee minun istrumenttejani, ne eivät ole minun. Minä vain lainaan niitä ja palautan ne takaisin luontoon, Isungset sanoo.

Jukkasjärven jää soi parhaiten

Terje Isungset on rakentanut omaleimaisia instrumentteja myös graniitista, koivusta, lampaankelloista, lasista ja metallista. Etelämantereen ikivanhaa jäätäkin parempi sointi on lähtenyt miehen mukaan ruotsalaisesta Jukkasjärvestä. Talven sääolosuhteet vaikuttavat jään laatuun ja sointiin. Jää on soitinmateriaalina arvaamaton.

- Tiedän jotain, mutten kaikkea. Paljon riippuu luonnon olosuhteista. Esimerkiksi nyt on hyvä sää. Ei ole tuulta ja on hieman nollan alapuolella, se on tärkeää, muusikko toteaa.

Isungset on monipuolinen säveltäjä

Lapsesta asti esiintyneen Isungsetin säveltämää musiikkia on kuultu jazz-konserttien lisäksi muun muassa tanssiteoksissa, näytelmissä ja elokuvissa. Kymmenillä äänitteillä huippumuusikoiden kanssa esiintyvä Isungset on myös julkaissut useita soololevyjä.

Rock -artisteille tuttu soittimien rikkominen on tuttua myös jäämuusikolle.

- Kyllä. On aika helppoa rikkoa jääsoittimet. Lyöt vain näin ja se särkyy, Isungset naurahtaa.

Lähteet: Yle Oulu

Lue seuraavaksi