Olokolo houkuttelee viettämään joutoaikaa

Suunnittelija Ilmari Mäenpää kehottaa ihmisiä käyttämään aikaa olemiseen. Miehen suunnittelema liikuteltava Olokolo on suunniteltu nimenomaan joutenoloon.

Talvisää
Suunnittelija Ilmari Mäenpää nojaa Olokolon oranssiin ulko-oveen.
YLE / Pekka Loukkola

Lumi tuiskuaa vaakatasossa ja pakkasta on noin 10 astetta. Kiva keli ja kiintoisaa katseltavaa, varsinkin kun katselee talven kurjaa keliä polykarbonaattimuovista valmistetun seinän läpi. Kamiina pitää Olokolon lämpimänä ja jos on joutoaikaa, niin mikäpä sen mukavampaa kuin vain olla.

- Ihmisten pitäisi enemmän viettää aikaa olemiseen, kuin siihen että on joku projekti tai suoritus, joka täyty tehdä, Olokolon suunnittelija Ilmari Mäenpää pyörittelee.

Olokolon alkuhistoria löytyy Oulujärven rannalta, missä Mäenpää ystävänsä kanssa suunnitteli eräs kesä lauttasaunaa. Suunnitelma löytyi vuosi sitten laatikosta ja siitä karsiutui sauna pois ja jäljelle jäi oleskelutila, jossa voi vain olla.

Teollista tuotantoa selvitetään

Polykarbonaattimuovista taipunut Olokolo kestää materiaaliltaan sata astetta pakkasta ja reilut 60 astetta lämmintä. Mökki liikkuu tarvittaessa suksilla tai peräkärryllä, eikä rakennuslupaa siirrettävään tupaan tarvitse.

- Tämä projekti on lähtenyt siitä, että suomen säässä, jossa vaakana sataa lunta ja on pakkasta, niin täällä on leppoisa olla. Että kuuma tulee.

- Koko olokoloprojekti on ollut hyvin samantyyppinen kuin sävellysprosessi. Taidetta ei oikeastaan koskaan tehdä niin että ajatellaan, millainen on vastaanotto ja kuinka hienosti tämä taideteos myy tai saavuttaa yleisöä.

Kuvat Olokolosta leviävät luonnollisesti kulovalkean tavoin netissä ja Facebookissa oleilutila kerää omaa paisuvaa ihailijakuntaansa. Olokolo kutsuttiin myös vastikään vapaa-ajan asuntomessuille Tampereelle ja Lappeenrantaan.

- Siksi sitä teollisen tuotannon mahdollisuutta on lähdetty selvittelemään ja tämähän voidaan toteuttaa aivan teollisena tuotteena.

- Kyllä se on niin paljon mielenkiintoa herättänyt, että rikoksen tekisin, jos tätä ei voisi ostaa, Ilmari Mäenpää naurahtaa.

Lähteet: Yle Oulu