Suomen suurin elementtipäiväkoti kohosi Rovaniemelle

Rovaniemen keskustaan valmistunut Kivalonpuiston päiväkoti on Suomen suurin valmiista tilaelementeistä rakennettu päiväkoti. Seitsemälle ryhmälle ja 140 lapselle tehty päiväkoti on ollut käytössä pari kuukautta ja tiloihin ollaan tyytyväisiä.

Teksti-TV Lappi
Kivalonpuiston päiväkoti ulkoa.
Kivalonpuiston päiväkodissa on tilaa seitsemälle lapsiryhmälle ja 140 lapselle.YLE / Elina Melamies

Vanha Kivalonpuiston päiväkoti purettiin kokonaan sisäilmaongelmien vuoksi. Uusi päiväkoti valmistui puolessa vuodessa: Casatino Oy:n rakennus valmistui tehtaalla Järvenpäässä ja tuotiin rekkakyydillä Rovaniemelle, jossa se koottiin paikoilleen.

Casatino Oy:n myyntipäällikkö Jussi From kertoo, että haastavinta rakentamisessa oli pieni tontti. Sen kahdella puolella oli asuinkerrostalotyömaa ja kolmannella puolella kulkee kaukolömpöputkisto. Tarjouskilpailussa ollutta päiväkotiversiota oli pienennettävä.

Fromin mukaan 1260 neliön päiväkoti mahtui lopulta pienelle tontille yhdistämällä eteistiloja. Sama märkäeteinen palvelee kahta päiväkotiryhmää.

- Loppujen lopuksi se oli jaksottamiskysymys, Jussi From kuvailee.

- Pukeutumisia jaksotetaan, jotta eteiseen ei tulisi ruuhkaa, erityislastentarhanopettaja Maarit Tiensuu kertoo.

Tuskin suurempia

Jussi From ei usko, että yritys rakentaa enää Kivalonpuiston päiväkotia suurempia yksiköitä.

- Päiväkodit siirtyvät suurempiin yksiköihin, ja 5-6 ryhmän päiväkodit ovat kysytyimpiä. Seitsemän ryhmän päiväkodin jälkeen näyttää raja tulevan vastaan, From sanoo.

Nopeaa ja kelitöntä

Jussi Fromin mukaan valmiselementtien käyttö antaa kaksi etua paikallaan rakennettaviin tiloihin verrattuna.

- Tilaaja saa avaimet käteen puolessa vuodessa. Ja kun rakennus tehdään tehtaalla valmiiksi aina katon alushuopaa myöten, sääriski on olematon. Kun tilaelementtien nostopäivänä on hyvä sää, rakenteet eivät pääse kastumaan ollenkaan, Jussi From kertoo.

Casatino perustettiin 2000-luvun alussa. Yrityksen piti keskittyä täysin valmiselementteinä toteutettujen omakotitalojen rakentamiseen, mutta kysyntä ohjasi toisaalle. Vuonna 2006 yrityksessä päätettiin keskittyä kokonaan palvelurakentamiseen.

Palvelurakentamiseen valmiselementtien avulla on Suomessa keskittynyt puolenkymmentä yritystä. Kuntien tarjouskilpailuissa esiintyvät Casatinon lisäksi muun muassa Cramo, Teijo-Talot ja Elemenco Oy.

Lähteet: YLE Lappi / Elina Melamies