1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ihana aurinko ei ole niin ihana silmille

Vaikka aurinko lämmittää ja houkuttelee ulkoilemaan, voi se aiheuttaa monenlaisia silmävaurioita. Liiallinen UV-määrä on pitkäkestoisena silmälle haitallinen.

Nyt ei aurinko häikäise! Reilun vuoden ikäinen Kaapo vasta totuttelee aurinkolaseihin. Kuva: YLE / Niina Ryyppö

Ulkoillessa ja kevätauringosta nauttiessa silmien suojaaminen UV-säteilyltä aurinkolaseilla unohtuu helposti. Lumesta heijastuva auringonvalo lisää valo- ja UV-säteilyannosta huomattavasti altistaen silmät jopa pysyville silmävaurioille. Erityisesti lapsien silmät tulisi suojata auringolta. Lumi ja hanki tuplaavat valon määrän.

- Puhutaan niin sanotusta lumisokeudesta, joka on silmän sarveiskalvon ja sidekalvon pintaosien solukon liiasta valosta johtuva tulehtuminen. Se on valitettavasti monille tuttu, kertoo Epstorin Silmäaseman optikko Jaakko Rasku.

Oireita lumisokeudessa ovat silmien punoitus, silmien vetistyminen ja tunne, että silmässä olisi roska. Oikein hoidettuna lumisokeus ei jätä pysyviä vammoja, mutta on kivulias. Pelkkää uv-säteilyä silmä ei aisti. Jaakko Rasku kehottaakin tarkastelemaan säätiedotuksien uv-tiedotteita.

Valitse aurinkolasit tarkoituksen mukaan

Paras tapa suojautua haitalliselta auringonvalolta on käyttää aurinkolaseja. Aurinkolaseja valitessa täytyy ottaa huomioon, mihin tarkoitukseen linssit tulevat. Aurinkolasien linssien väri ja tummuusprosentti ovat kaksi eri asiaa.

- Tummuusprosentilla rajataan silmään tulevan valon määrää. Jos lasit tulevat autoiluun, niin riittää hyvin vähäinenkin 50-70 prosentin tummuus, jos ajetaan yhtäkkiä katveeseen tai parkkihalliin. Jos taas mennään vesien ääreen tai hiihtämään alpeille, tarvitaan tummempaa, 80-90% tummuuutta, Jaakko Rasku toteaa.

- Värisävyllä vaikutetaan ainoastaan siihen, minkälainen värimaailma meille muodostuu linssin takaa. Ihanteellisia linssejä ovat sinistä valoa voimakkaasti suodattavat rusehtavan ja punertavan sävyiset linssit, jotka parantavat myös näkemisen kontrastia. Harmaan puolesta puhuu, että se mahdollisimman vähän muuttaa värimaailmaa, Jaakko Rasku kertoo.