Venäjällä paljastunut uusi Itämeren päästölähde

Venäjällä on paljastunut Itämerta pitkään rehevöittänyt päästölähde, josta ei ole aiemmin tiedetty. Suomenlahden etelärannikolla Kingiseppissä sijaitsevan lannoitetehtaan alueelta vuotaa Luga-jokeen ja sitä kautta mereen suuria määriä fosforia. Itämeren suojelukomission mukaan joen päästöjen lisääntymistä osattiin ennustaa, mutta suuruus tuli yllätyksenä.

luonto
Kartta, jossa näkyy Kingisepp, ekä Venäjän ja Suomen rannikkoa.
YLE / Grafiikka

Itämeren suojelukomission Helcomin arvion mukaan Kingiseppin päästöt merkitsevät noin viidenneksen nousua aiemmin raportoituihin fosforipäästöihin. Päästöt ovat noin 1 000 tonnia vuodessa.

- Päästöjen tarkka määrä pitää vahvistaa lisäkokeilla, sanoo suomalais-venäläisen Balthazar-projektin johtaja Kaj Forsius Helcomista.

Forsiuksen mukaan päästö on ongelmallinen, sillä mereen pääsevä fosfori on sellaisessa muodossa, että se on suoraan käyttökelpoista esimerkiksi leville.

Hankkeen venäläinen jäsen Leonid Korovin painottaa, että löydöt ovat alustavia, ja haluaa vielä lisätutkimuksia päästöistä.

Päästöt havaittiin Helcomin vetämässä Balthazar-projektissa, jossa Suomen ympäristökeskuksen tutkijat keräsivät näytteitä Luga-joella viime vuoden lopulla. Projekti on EU-rahoitteinen.

Itämeren suojelukomissio käsitteli asiaa Venäjän viranomaisten kanssa Pietarissa keskiviikkona. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Venäjä on jo aiemmin ilmoittanut Suomelle, että Luga-joen kautta Suomenlahteen päätyvät ravinnemäärät ovat kohonneet vuodesta 2008 lähtien. Luga-joen päästöjen suuruus tuli kuitenkin yllätyksenä.

Kaj Forsiuksen mukaan seuraava askel Venäjän viranomaisten hallussa. Venäläiset ovat ottaneet tiedon päästöjen suuruudesta tosissaan, ja viranomaiset aikovat tehdä lannoitetehtaalle uuden tarkastuskäynnin. Venäjän viranomaiset ovat vierailleet tehtaalla aikaisemminkin, mutta silloin ei todettu mitään hälyyttävää. Myös suomalaiset tutkijat aikovat seurata tilannetta.

Suomenlahteen laskee vuosittain keskimäärin 4 800 tonnia fosforia, josta selvästi suurin osa eli 3 300 tonnia tulee Venäjältä. Suomen päästöt ovat 800 tonnia ja Viron 700 tonnia.

Lähteet: YLE Uutiset