1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tampereen elokuvajuhlat alkuun

Viiden päivän aikana Tampereella esitetään yli 500 lyhytelokuvaa. Luvassa on muun muassa saksalaista animaatiopropagandaa vuosikymmenten varrelta, globalisaatiodokumentteja sekä hiekka-animaatiota.

Kilpailuelokuvat ja erityisesti kotimainen uusi elokuva kiinnostavat yleisöä, kertoo lipunmyynnistä vastaava Minni Leskinen.

- Kilpailunäytökset ovat viimeisen parin vuoden aikana olleet jonkinlainen hittituote - ihmiset ovat löytäneet ne uudestaan. Myös kansainvälisen kilpailun animaatioille omistettu näytös kiinnostaa.

- On kiva huomata, että uusi kotimainen elokuva vetää ihmisiä. Vaikka rahoituksen kanssa on aina vaikeaa, kyllä sitä halutaan nähdä, Leskinen sanoo.

Ennakkoon parhaiten on myynyt Kovasikajuttu, joka on Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin dokumentti Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestä. Dokumentti on Tampereella Suomen ensi-illassa ja se kilpailee kotimaisessa sarjassa.

Viisipäiväisen tapahtuman vieraaksi saapuu muun muassa itävaltalainen dokumentaristi Michael Glawogger, jonka globalisaatiotrilogia nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa. Glawogger toimii myös kansainvälisessä tuomaristossa.

Animaattori Ferenc Cakólta nähdään kaksi näytöstä. Hiekka-animaatioistaan tunnettu mies tekee näytöstensä alussa live-esityksen, jossa hiekka alkaa elää katsojien silmien edessä.

Saksalainen Ulrich Wegenast puolestaan tutustuttaa katsojat saksalaiseen animaatiopropagandaan vuodesta 1917 lähtien.