1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Lapin autoilija vihertyy hiljalleen

Harhaluulot ja harva polttoaineen jakeluverkko vaikeuttavat ekoautoilua Lapissa. Etanolilla ja tavallisella bensiinillä kulkevia menopelejä on myyty Länsirajallakin vain harvakseen, vaikka Haaparannalta on voinut jo useamman vuoden ajan ostaa edullista etanolipohjaista E85 polttoainetta.

Flexfuel-auton tuntee vain takaluukun merkistä, sanoo tuotepäällikkö Markku Tirronniemi. Kuva: Yle Perämeri / Juha Peltoperä

Bensiinillä ja etanolilla käyvien ns. Flexfuel-autojen myyntiä haittaavat mm. väärät uskomukset takavuosien polttoainekokeiluista sekä valistuksen puute. Kemin Wetteriltä Fordin tuotepäälikkö Markku Tirronniemi sanoo,että asiakkaat yllättyvät mm. siitä, että autossa on vain yksi polttoainetankki.

Ruotsista ennen edullisesti

Ruotsissa E85 polttonestettä on ollut myynnissä jo useamman vuoden, mutta se on koostumukseltaan aivan eri aine kuin Suomessa myytävä RE85. Ruotsalaisten ekobensa on bensiinin ja etanolin sekoitus.

-Suomessa myytävä polttoaine on tehty suomalaisesta jätteestä, kertoo ST1:n myyntijohtaja Mikko Reinekari. Hän muistuttaa myös siitä, että Ruotsissa ekobensan hinta on ollut nousussa.

Kustannuksia jakeluasemien päivityksistä

Myyntijohtaja Reinekari lupaa Lappiinkin lisää jakeluasemia lähiaikoina. Jakeluverkoston uudistamisessa on sama ongelma kuin autojen tekniikan kanssa. Etanoli käyttäytyy kemiallisesti eri tavalla kuin bensiini ja se aiheuttaa ongelmia mm. vanhantekniikan putkistoihin ja mittareihin.

-Tämä osaltaan hidastaa jakeluverkon laajentamista, sillä vanhimmat jakelupisteet täytyy päivittää kokonaan, kertoo Reinekari.