Kirjakaupoista kadonneet kirjat nostetaan esille uudessa kirjatapahtumassa

Suomessa on ensimmäistä kertaa tulossa kirjoille oma outlet-tapahtuma. Lavakaupalla kirjoja on esillä toukokuussa Forssan tyhjässä Kutomon painosalissa koko kuukauden ajan. Jo 30 kustantajaa on luvannut tuoda esille kirjoja varastojen uumenistaan, jotka eivät syystä tai toisesta ole löytäneet ostajia.

kirjat
Kirjoja hyllyssä
YLE / Miki Wallenius

Forssaan on rakenteilla Suomen oloissa uudenlainen kirjatapahtuma, jossa tuodaan päivänvaloon ne kirjat, jotka ovat jääneet kustantajille käsiin ja täyttäneet varastot.

Paikallinen kirjakauppias ja kulttuurivaikuttaja Keijo Koskimies on ideoinut Kirjalöytö Outlet-tapahtuman, joka täyttää Forssan Kutomon 3000 neliön hallitilan. Mukaan on lupautunut jo 30 kustantajaa suurista pieniin.

Mukana ovat muunmuassa Gummerus, Karisto, Kirja-Paja, Kirja-Välitys,Like, Loisto, Sanoma, Tammi ja WSOY.

-Tila täytetään kirjalavoilla, ei hyllyillä. Tarjolla on kirjoja eurosta reiluun pariinkymppiin. Ihmiset näkevät nyt kuinka paljon kustantajien varastossa kirjoja on.

Kirjalöytö-tapahtumassa on myynnissä kirjoja, jotka ovat poistuneet kirjakauppojen hyllyistä. Teoksia on toki saatavilla, mutta ne eivät ole enää näkyvillä.

- Kirjan arvolle on parempi että se löytää lukijansa eurolla, kuin että se hävitettäisiin pois markkinoilta, Koskimies tuumii.

Tapahtumassa nähdään ja kuullaan myös kirjailijoita.

Miksi koko kuukauden kestävä tapahtuma?

-Sitä pohdittiin pitkään. Haluttiin tehdä siitä pitkä, jotta ihmisillä olisi aikaa tulla paikalle ettei se mene viikonlopussa ohitse. Toivottavasti sana kiirii, sanoo Koskimies joka luottaa markkinoinnissa sosiaaliseen mediaan ja ihmisten puheisiin.

Forssan Kutomon alueelle rakennetaan myös esiintymislava, jolle voi nousta kuka tahansa esittelemään taitojaan.

Jos tapahtuma onnistuu, siitä aiotaan tehdän jokavuotinen.

Lähteet: Yle Häme