Venäläisyhtiö kiistää fosforipäästöt Suomenlahteen

Venäläinen EuroChem-lannoitejätti kiistää, että sen Luga-joen varrella sijaitsevalta tehtaalta valuisi sallittua suurempia määriä fosforia Suomenlahteen. Yhtiö perustaa näkemyksensä yhteistyössä suomalaisviranomaisten kanssa otettuihin näytteisiin.

Kotimaa
Kartta jossa Luga-joki
Yle uutisgrafiikka

Suomalaistutkijat raportoivat tammikuussa, että Luga-joesta virtaa Suomenlahteen jopa tuhat tonnia fosforia vuodessa. Tutkijat arvelivat päästöjen tulevan joen varrella olevan tehtaan jätekipsivuorista. Myöhemmin tehtaan laskuaukolta kerätyissä näytteissä ei kohonneita fosforipitoisuuksia ole EuroChemin antaman tiedotteen mukaan näkynyt.

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan laajaa yhteistyötä fosforipäästöjen selvittämiseksi on edelleen jatkettava.

- Ehkä tämä on tällaista normaalia selvitysvaiheen asemointia, että ei haluta tunnustaa omaa roolia suuremmaksi kuin on välttämätöntä. Mutta kun tiedot täsmentyvät on olennaista, että siirrytään pian toimiin, sanoo Niinistö.

Myös erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskus Sykestä sanoo, että mittauksia tarvitaan vielä lisää.

- Yhden kuukauden havaintojen perusteella on ennenaikaista sanoa, että päästöä ei ole. Lisäksi havaintoja ei ole tehty kaikilla samoilla paikoilla, joilla me viime syksynä mittasimme erittäin korkeita pitoisuuksia, sanoo Knuuttila.

Knuuttila arvelee, että mittauksissa saadut matalat arvot voivat johtua kovasta talvesta ja pakkasista. Lumien sulaessa arvot saattavat Knuuttilan mukaan vielä nousta. Knuuttilan mukaan on myös mahdollista, että päästöt on ohjattu jonnekin muualle kuin mittauspaikkaan.

- Pitää paikkansa, että heidän prosessiviemärinsä ylä- ja alapuolella pitoisuuden joessa on normaalit, mutta tämä ei ole koko totuus. Meidän pitäisi päästä mittaamaan riittävän kaukaa koko alueelta, että pystytään näkemään nouseeko pitoisuus tehdas- ja kaivosalueen matkalta.

EuroChemin suunnitelmien mukaan joen seurantaa jatketaan loppuvuoden ajan. Luga-joesta on tarkoitus ottaa näytteitä seitsemästä pisteestä kahdesti kuussa. Joen tilan seuranta tapahtuu EuroChemin kustannuksella.

Lähteet: YLE Uutiset