Valaisin sai muotonsa lumikiteestä

Lapualainen muotoilija Henna Mantere on pitkään työstänyt lumikiteitä muistuttavia varjostimiaan. Nyt koko lamppusarja alkaa olla valmis. Frost -nimisen valaisinsarjan ensimmäiset tuotteet ovat jo päätyneet muun muassa sisustusliikkeiden valikoimiin.

valaisimet
Muotoilija Henna Mantere.
Muotoilija Henna Mantere.Yle / Pasi Takkunen
Henna Mantereen työpaja on tehty entiseen navettaan.

Joskus pitää mennä kauas, että syntyy hyvin suomalainen tuote. Muotoilija Henna Mantereen Frost -lamppusarjan itu syntyi Puolassa. Hän oli tuolloin tekemässä vapaamuotoista näyttelyä muutaman taiteilijan kanssa.

- Vaikka olisin voinut tehdä mitä tahansa hyvin epäkäytännöllistä yhden viikon näyttelyä varten, siitä lähti tulemaan valaisimia. Kehitystyötä olen sen jälkeen tehnyt aika pitkään, mutta nyt niistä on vähitellen muodostunut sarjatuotantoon soveltuvia valaisimia, kertoo Mantere. Hänen työpajansa sijaitsee Lapuan Haapakoskella entisessä navetassa. Mantereen suku on asunut samoila syntysijoilla 1500-luvulta lähtien.

Mielleyhtymä hohtaviin hankiin ja lumikiteisiin

Varjostimista tulee mieleen talvi ja kimaltavat hanget, kuura ja lumikiteet. Tuotekehittelyssä oikean materiaalin löytäminen oli ison työn takana. Lopulta löytyi muovipohjainen materiaali. Lamppuja valmistetaan kolmea kokoa ja tuotannossa on lattia-, pöytä- ja riippuvalaisimet.

Materiaalin taivuttava käsin työstämiseen

Muotoilijan elämässä on meneillään mielenkiintoinen vaihe. Ensimmäiset sarjat ovat jo päässeet muutamien sisustusliikkeiden valikoimiin. Oikein käytettynä paperinohuelta näyttävä varjostin täyttää turvallisen tuotteen vaatimukset.

- Materiaali on syttymätöntä. Toki sillä on merkitystä minkälainen polttimo sillä on. En suosittele niihin halogeenilamppuja, josta syntyy kova kuumuus, vaan esimerkiksi energiasäästölamput ovat hyviä, muistuttaa Mantere.

Lähteet: Yle Pohjanmaa / Anri Koski