1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Helsinki

Töölönlahti paras paikka lumiluolalle

Helsingin rakennusvirasto ja Helsingin Energia kartoittavat parhaillaan hyviä säilytyspaikkoja mahdolliselle maanalaiselle lumenkaatopaikalle. Töölönlahti on osoittautunut putkistojen sijainnin kannalta parhaimmaksi paikaksi.

Teksti-TV Helsinki
Helsinki on kamppaillut kantakaupungin lumiongelmien kanssa jo kaksi talvea.YLE

Rakennusviraston projektinjohtaja Ville Alatyppö ei pääse lumesta helteessäkään. Kuumassa kaupungissa rakennusviraston ja Helsingin Energian väki pohtii talvisia asioita.

Jostain pitäisi löytyä paikka kantakaupungista aurattavalle ensi talven lumelle, mikäli sitä sataa yhtä paljon kuin kahtena menneenä talvena.

- Lumen mereen kaataminen saattaa olla tulevaisuudessa hankalaa, koska Helsingin ranta-alueet rakennetaan täyteen. Ei uusilla asuinalueilla voi ajaa rekkarallia läpi talven, huokaa Alatyppö.

Ainutlaatuinen kokeilu

Lumiluola olisi parasta rakentaa Töölönlahdelle. Siellä kulkee yksi pääviemäreistä ja sijainti on keskeinen.

- Täytyy kuitenkin miettiä, että miten liikenne siinä päällä sitten hoidetaan. Nyt menee varmaan vuosi vielä suunnitellessa. Kalliorakentaminen kestää myös aika kauan, joten luola saattaisi olla käytössä aikaisintaan 2013–2014 .

Sivutuotteena lumiluola tuottaisi jonkin verran kaukokylmää. Helsinki olisi lumiluolan rakentajana alan pioneeri, sillä tämän tyyppistä jäähdytysenergian tuotantoa ei muualta maailmasta löydy.

- Ruotsissa on kokeiltu jäähdytysenergian ottoa maan päälle sijoitetusta lumikasasta. Energia otetaan talteen lumikasan pohjassa olevasta suppilosta.

Kantakaupungissa maanpäälliselle lumenkaatopaikalle ei ole tilaa.

Mereen kaadettu skootteri urbaanitarua

Lumen mereen kaataminen on laissa sallittua, tosin kaupungin ympäristöviromaiset ja ympäristölautakunta ovat halunneet, että hallitsemattomasta lumenkaadosta mereen luovuttaisiin.

Lumen mukana mereen päätyykin kaikenlaista roskaa, mutta rantojen siivoaminen aloitetaan Alatypön mukaan aina heti kun jäät ovat lähteneet.

Viime talvena huhuttiin, että lumen mukana mereen olisi päätynyt muun muassa Smart-henkilöauto. Alatypön mukaan kyseessä on urbaanilegenda. Tänäkään keväänä merestä ei ole löytynyt mitään isompaa tavaraa.

- Tänä vuonna lumen mukana ei päätynyt mereen mitään polkupyörää, sähkökaappia tai puistonpenkkiä isompaa. Skootterista olen kuullut huhuja, mutta minun pöydälleni asti ei ole sellaisesta päätynyt ilmoitusta.

Lähteet: YLE Helsinki / Satu Mustonen

Lue seuraavaksi