1. yle.fi
  2. Uutiset

Fortum rakentaa ainutlaatuisen bioöljylaitoksen Joensuuhun

Energiayhtiö Fortum rakentaa Suomen ensimmäisen pyrolyysiöljyn tuotantolaitoksen Joensuuhun. Laitos tuottaa puuaineksista öljyä, jolla korvataan raskasta polttoöljyä kaukolämmön tuotannossa. Investoinnin kokonaiskustannus on noin 30 miljoonaa euroa, josta Fortum investoi 20 miljoonaa. Työ- ja elinkeinoministeriö tukee hanketta kahdeksalla miljoonalla.

Teksti-TV Pohjois-Karjala
Havainnekuva, johon merkitty voimalaitosalueelle rakennettava pyrolyysiöljylaitos.

Pyrolyysiöljyä on tuotettu erilaisissa tutkimuslaitoksissa aiemminkin, mutta Joensuuhun rakennettava laitos on ensimmäinen tämän mittaluokan teollinen tuotantolaitos.

- Tässä prosessissa metsäraaka-aine kaasutetaan hyvin nopeasti 600-800 asteeseen ja sen jälkeen lauhdutetaan nopeasti noin huoneenlämpöön. Silloin kaasusta lauhtuu pyrolyysiöljy erilleen, prosessista kertoo Fortumin aluejohtaja Timo Partanen.

Joensuun sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokseen integroitava bioöljylaitos tuottaa sähkön ja kaukolämmön lisäksi tulevaisuudessa 50 000 tonnia bioöljyä vuosittain. Määrällä lämmittää noin 10 000 omakotitaloa.

Tuotettava bioöljy viedään lähinnä Etelä-Suomeen, jossa Fortumilla on paljon kaukolämpötalouksia. Tuotantolaitos päätettiin kuitenkin rakentaa Joensuuhun, koska maakunnassa on riittävästi raaka-ainetta ja tuotannossa voidaan hyödyntää voimalan kattilaa. Pohjois-Karjalassa on myös vahvaa bioenergian osaamista. Laitoksen paikaksi olivat ehdolla muun muassa Baltian maat ja Ruotsi.

Fortum kehittää tuotantoa ja öljyä yhdessä Metson, UPM:n ja VTT:n kanssa. Tarkoitus on, että uusi öljy on apu kalliimman ja saastuttavamman fossiilisen öljyn korvaamisessa.

- Fortumin strateginen tavoite on olla hiilidioksidivapaa sähkön ja lämmön tuottaja. Monta muutakin merkittävää askelta on vielä otettava tuohon tavoitteeseen pääsemiseksi, mutta tämä (pyrolyysiöljy) on yksi merkittävä ja lupaava askel, Partanen sanoo.

Työpaikkoja varsinkin raaka-aineen korjuuseen ja kuljetukseen

Bioöljyn raaka-aineena käytetään metsähaketta sekä muuta puubiomassaa. Vaikka laitos kaksinkertaistaa Pohjois-Karjalassa käytettävän biomassan määrän, raaka-ainetta löytyy helposti alueelta riittävästi. Prosessi ei ole turhan ronkeli, sille käyvät monenlaiset ainekset kuten hakkuista jäävät latvusmassat.

Bioöljytehdas työllistää arviolta 70 henkilöä Joensuun seudulla. Laitoksella tulee työskentelemään kymmenkunta ihmistä ja raaka-aineen korjuu sekä kuljetus työllistävät noin 60 ihmistä.

Bioöljylaitoksen rakentaminen alkaa keväällä 2012, ja laitoksen on tarkoitus olla toiminnassa syksyllä 2013.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala / Heikki Haapalainen

Lue seuraavaksi