Koulujen myöhennetty aloitus ei saa kannatusta

Suurin osa Ylen aikaisen kuulijoista on sitä mieltä, että koulujen alkamista ei pitäisi myöhentää. Sitä vastoin lapset pitäisi heidän mielestään laittaa aikaisemmin nukkumaan.

koulut

Lähetykseen soittanut Vesa uskoo koululaisten aikaisten herätysten kantavan aikuiselämään asti myönteisesti.

"Valtaosalla kansasta on vielä kuitenkin normityöajat, rasvanäppiduunari kömpii työpaikalleen seitsemäksi. Jos nuori tottuu siihen, että kymmeneltä herätään ja yhdeltätoista alkaa koulut, on kynnys normaaliin työelämään aika kova."

Olli on sitä mieltä, että vuorokausirytmit ovat kääntyneet päälaelleen viime vuosina.

"Koulussa nukutaan ja yöt valvotaan! Auttaisihan se tietysti, jos nuoret menisivät kouluun vasta iltapäivällä."

Lulun mielestä lasten kuuluu lähteä kotoa samaan aikaan vanhempien kanssa.

"Jos koulut alkaisivat myöhemmin, niin lapset joutuisivat olemaan yksin kotona ylimääräisen tunnin. Teineillä puolestaan yksi tunti ei hetkauta sinne tai tänne. Heidän pitää opetella mennä aikaisemmin nukkumaan."

Myös Timo korostaa riittävän unen tärkeyttä.

"M elkein kaikki ihmiset tarvitsevat terveellisen määrän unta ollakseen riittävän tehokkaita suoriutumaan töistään. Onko koko yön valvonut ja räiskintäpelejä pelannut ihminen yhteiskunnalle hyödyllisempi kuin yönsä hyvin nukkunut, virkeä ja toimelias henkilö?"

Raijalla on kokemusta koulun myöhäisemmästä aloittamisesta.

"Itse aikoinaan koin koulun alun vuoroluvussa klo 12.00 alkaen ja ylä-asteella klo 8.00 alkaen. Tyytyväisempi olin aamuihin."

Nuori mummo on sitä mieltä, että aamuissa on kyse ihmisen järjestelykyvystä.

"Lastenohjelmia ei tarvitse aamulla katsoa, aamulla hoidetaan aamun hommat: aamiainen, hammaspesut. Jokainen herätetään ajallaan. Ja vaatteet valmiiksi illalla ja aamupala-aineet ajatuksissa valmiiksi."

Annen mielestä myöhäisemmästä aloitusajasta koituisi lukuisia uusia ongelmia.

"Alakoululaisten vanhemmille tulisi ongelmia omaan työhön lähtöajan kanssa. Vai tuleeko 7-8-vuotiaille alakoululaisille joku "ennen-koulun-alkua-hoito"? Johon taas kuljetetaan? Entäpä tuleva työ koulun jälkeen? Alkaako työtkin tulevaisuudessa myöhemmin?"

Yläasteikäisten poikien äiti huomauttaa, ettei koulupäiviä voi venyttää nykyistä myöhemmäksi muiden menojen takia.

"Nytkin koulupäivä saattaa olla 8-16 ja kotiintuloaika siis vasta ennen viittä iltapäivällä. Harrastukset alkavat kuitenkin usein jo 17.30 - 18 . Ja syödäkin pitäisi."

Koulun alkamisen myöhentämiselle löytyy puolustajiakin. Opettajana toimiva Jukka saisi myöhennyksestä lisää aikaa omille töilleen.

"Kun opettajien työmäärä on lisääntynyt hirveästi kokousten ja projektien takia, niin aamulla voisi kahdeksasta yhdeksään tehdä näitä hommia."

Lähetykseen soittanut koululainen Denif haluaisi mielellään mennä kouluun myöhemmin.

"Taas jäi tänä aamuna aamupala syömättä. Mutta ei mua muuten nämä aamut haittaa, tykkään pimeästä!"

7- ja 9-vuotiaiden lasten isä Heikki kertoo aamuhässäkän olevan hirvittävä.

"Luulen, että aika monella sadalla tuhannella suomalaisella on sama tilanne. Ehdottomasti koulujen pitäisi alkaa myöhemmin. Maailman meno on nykyään sellainen, että yhä harvempi työskentelee kiinteiden työaikojen mukaan."

Ritva uskoisi myöhennyksestä olevan helpotusta nimenomaan pienempien koululaisten vanhemmille.

"Mitä järkeä mennä ruuhkassa kahdeksaksi kouluun päästäkseen jopa puolelta päivin pois! Esimerkiksi kolmasluokkalaisille ei ole enää iltäpäiväkerhomahdollisuutta, joten lapsi joutuu olemaan pitkän iltapäivän yksin. Suodaan lapsille tilaisuus nukkua aamulla pidempään, se on hyväksi terveydellekin!"

Lähteet: Yle Helsinki