1. yle.fi
  2. Uutiset

Tukilakko pysäytti suuren osan Tallinnan joukkoliikenteestä

Kuljettajien tukilakko on pysäyttänyt suuren osan Tallinnan joukkoliikennettä. Bussien, raitiovaunujen ja johdinautojen kuljettajat tukevat päivän mittaisella lakollaan opettajien lakkoa, joka alkoi keskiviikkona.

Ulkomaat
Virolaiset opettajat osoittavat mieltään Tallinnassa.
Virolaiset opettajat osoittivat mieltään Tallinnassa keskiviikkona.Peter kalvet / EPA

Joitakin johdinautoja ja raitiovaunuja sekä noin kymmenesosa busseista on ollut liikenteessä, mutta suurin osa vuoroista on peruttu.

Noin 90 prosenttia bussinkuljettajista liittyi lakkoon. Kun aamulla liikennöinti aloitetaan normaalisti 271 bussilla, torstaina niitä oli 28, kertoo bussiyhtiö TAK. Ajettavillakaan linjoilla bussit eivät kulje aikataulussa ja pitkiin odotusaikihin on syytä varautua, TAK sanoo.

Tukilakko on rajoittanut myös junaliikennettä. Uutistoimisto BNS kertoi päivällä, että kaikki junayhtiö Elektriraudteen junat liikennöivät, kun taas Edelraudteen junista liikennöi kolme neljäsosaa.

Joukkoliikenteen kuljettajat paitsi tukevat opettajien lakkoa myös osoittavat lakollaan mieltä työehtosopimuslakiin tehtäviä muutoksia vastaan. Heidän mukaansa muutokset vaarantavat muun muassa kuljettajien palkat ja lomat.

Viron opettajat lakkoilevat saadakseen 20 prosentin palkankorotuksen. Opettajien alimmat palkat ovat 609 - 888 euroa. Opettajien palkat ovat selvästi alemmat kuin virolaisten palkat keskimäärin.

Opettajien kolme päivää kestävän lakon tueksi on järjestetty useita tukilakkoja. Ensimmäinen tukilakko pysäytti maanantaina Narvan bussiliikenteen. Keskiviikkoiltapäivänä noin sata ihmistä osallistui merimiesten tukimielenosoitukseen Tallinnan matkustajasatamassa. Myös lääkärit keskeyttivät työnsä useissa sairaaloissa keskiviikkona puolilta päivin.

Lähteet: BNS, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi