Koe uusi yle.fi

Pimppini on valloillaan -kirjan toimittanut Katja Kettu: En leikittele seksuaalisella väkivallalla

Naistenpäivän kunniaksi tänään julkasitu Pimppini on valloillaan-kirja käisttelee naisten seksuaalista koskemattomuutta eri näkökulmista. Toinen kirjan toimittajista, kirjalija Katja Kettu, on itse ollut viime päivinä otsikoissa, kun Iltalehti arveli hänen kertomansa päällekarkausyrityksen olevan tekaistu mediatemppu.

kulttuuri
Katja Ketun kirjoittama Kätilö on ollut menestys Suomessa ja nyt käännösoikeudet on myyty peräti 11 maahan.
YLE / Kati Siponmaa

Kettu kertoo YleX:n haastattelussa, että kirja pyrkii näyttämään sekä naisille että miehille, että seksuaalista vallankäyttöä pyritään vähättelemään häpeän, leimautumisen pelon ja tottumusten vuoksi.

- Omat rajat pitää oppia jo lapsena. Tietysti ne voi oppia asettamaan myöhemminkin, mutta lapsena opittu vahva seksuaalisen itsemääräämisen tunto ei kärsi niin kovia kolhuja aikuisenakaan, se saa ehkä vain pieniä kolauksia.

- Olen itse kokenut seksuaalista vallankäyttöä esimerkiksi nuorena tyttönä, kun pojat huorittelivat, kertoo Katja Kettu.

Kettu on useissa haastatteluissa kertonut vielä vakavammasta häneen kohdistuneesta seksuaalisen väkivallan muodosta, päällekarkausyrityksestä. Iltapäivälehden selvityksessä päällekarkauksesta ei löytynyt ilmoitusta poliisille ja lehti epäili Ketun keksineen asian markkinointitarkoituksessa.

- Näin vakavilla asioilla ei käydä leikkimään. Väite ei ollut tekaistu, sanoo Kettu painokkaasti.

WSOY:n julkaisemassa, Pimppini on valloillaan -teoksessa, on sekaisin asiantuntija-artikkeleita ja fiktiivisiä tekstejä eturivin naiskirjailijoilta. Kirjan toinen toimittaja on Krista Petäjäjärvi.

- Kyseessä on vuoropuhelu. Vaihtamalla asiasta fiktioon teokseen saatiin erilaisia näkökulmia ja tunnelmia, kertoo Kettu.

Kirjan nimi tulee vanhasta vienankarjalaisesta kansanlaulusta.

- Suomalaisessa kansanperinteessä tunnettiin vahvat naiset, jotka pyörittivät arkipäivää. Puhuttiin "vitun väestä", naisista joilla on valta ja voima, kertoo Kettu.

Lähteet: YLE Uutiset / YleX