1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virolaiset

Virolainen design-näyttely Kotkassa - sekoitus itää ja länttä

Virolaisessa muotoilussa näkyy arvostus perinteisiä käsityötaitoja kohtaan, mutta myös massatuotannon päättymistä seurannut kokeellisuus. Menneisyyttä ja nykypäivää heijasteleva virolaisen designin näyttely aloittaa kiertueensa Kotkan Kauppakeskus Pasaatissa.

Viron design-keskuksen viestintäpäällikkö Maris Takk esittelee lasertekniikalla valmistettua kaulakorua. Taustalla Viron lähetystön kulttuurineuvos Liisa Ojaveer. Kuva: Yle / Kirsi Lönnblad

Kauppakeskus Pasaatissa esitellään Viron designia menneisyydestä nykypäivään. Seinille tulee puolestaan virolaisten interiöörien palkittuja töitä.

Viron lähetystön kulttuurineuvos Liisa Ojaveerin mielestä näyttelyiden kannattaa kiertää Helsingin ulkopuolella aina kun mahdollista, sillä design-pääkaupunkina Helsingissä on tällä hetkellä runsaasti tapahtumatarjontaa.

- Päätimme aloittaa kiertueen juuri Kotkasta, koska täällä on paljon iloisia ihmisiä ja Kotkan kaupunki oli halukas yhteistyöhön, Ojaveer perustelee.

Viron design-keskuksen viestintäpäällikkö Maris Takk kertoo, että virolaisessa nykydesignissa hyödynnetään runsaasti uutta tekniikkaa. Näyttelyssä onkin esillä muun muassa väriä vaihtava tyynyliina ja lasertekniikalla tehty kaulakoru.

- Kun Viro itsenäistyi, menetimme suuret markkinat eikä meillä ole enää massatuotantoa. Siksi Viron nykytuotanto on enemmän kokeellista ja uniikkia, kuvailee Maris Takk.

Menneisyys näkyy muotoilussa

Liisa Ojaveer myöntää, että virolaisilta muotoilijoilta kysytään usein onko heidän työnsä suuntautunut enemmän länteen vai itään.

- Kun olemme täällä, meistä tuntuu, että olemme enemmän kytköksissä Balttian maihin. Mutta Virossa tunnemme olevamme osa Pohjoismaita. Me olemme varmaankin jossain keskellä, summaa Ojaveer.

Hän muistuttaa, että virolaiset suunnittelijat ja muotoilijat pärjäävät hyvin Euroopassa ja ovat palkittuja

- Mutta jotain meillä on menneisyydestäkin mukana. Se on ehkä tällainen emotionaalinen asia, Ojaveer arvelee.

Virossa on aina arvostettu käsitöitä, mikä näkyy edelleen muotoilussa, tekstiilien ja tekniikoiden käytössä.

- Ja nuoret tykkäävät käyttää kansanpukuja. Pidetään sekä ihan alkuperäisiä että nykyaikaisemmin muotoiluja, joihin on yhdistetty esimerkiksi helmaan jotain mummon käsitöitä. Me pidämme sitä hyvänä, koska historia kuitenkin säilyy, sanoo Ojaveer.

Virolainen arkkitehtuuri nousussa

Myös nuoret virolaiset arkkitehdit ovat herättäneet viime vuosina yhä enemmän mielenkiintoa maailmalla.

- Viimeisen viiden vuoden aikana he ovat ottaneet todella ison askeleen eteenpäin: on voitettu monia kansainvälisiä kilpailuja, kertoo Ojaveer.

Hän on tyytyväinen myös nuorten arkkitehtien kansainvälisyyteen.

- On paljon yhteisprojekteja ja -toimistoja. Esimerkiksi ensi toukokuussa meillä on tulossa iso projekti Alvar Aalto -säätiön kanssa, jonne tulee myös virolaisia arkkitehteja, vinkkaa Ojaveer.