1. yle.fi
  2. Uutiset

Jussi Laakkosella on neljä munuaista

Joensuulainen muusikko Jussi Laakkonen kantaa mukanaan neljää munuaista. Munuaisensiirto hänelle on tehty kaksi kertaa. Toimiva munuainen mahdollistaa normaalin elämän, ja niinpä Jussi rohkaisee mahdollisimman monia allekirjoittamaan elinluovutuskortin. Maailman munuaispäivää vietetään 8. maaliskuuta.

terveys

Munuaisilla on varsin tärkeä tehtävä ihmisen elimistössä, ne huolehtivat nestetasapainosta ja puhdistavat veren haitallisista kuona-aineista. Jos munuaiset eivät toimi, voidaan hoidoksi tarvita munuaisensiirto.

Tammikuussa tehtiin Suomen kuudestuhannes munuaisensiirto. Kyseessä on munuaispotilaan kannalta tärkeä operaatio, sillä se vapauttaa hänet dialyysihoidosta ja antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Munuaisensiirtoa odottaa jatkuvasti yli 300 ihmistä - siirtoa voi joutua odottamaan vuosia.

Oireita pienestä pitäen

Joensuulainen Jussi Laakkonen joutui asian kanssa vastakkain alle kolmekymppisenä. Työpaikan terveystarkastuksessa kävi ilmi monia asioita.

- Tunsin itseni muuten täysin terveeksi, mutta verenpaine ja kolesteroliarvot olivat koholla. Lisäksi virtsakokeessa löytyi valkuaista. Lapsesta lähtien minulla oli ollut verta virtsassa, mutta sen syytä ei saatu selville. Myöhemmin kävi ilmi, että minulla oli ollut pitkään krooninen munuaistulehdus, Jussi Laakkonen kertoo.

Hoitona oli mm. vatsadialyysi ja munuaisensiirto. Ensimmäinen siirretty munuainen toimi kolmisen vuotta, jonka jälkeen dialyysihoitoa jatkettiin. Toinen siirretty munuainen on toiminut nyt kuusitoista vuotta.

Koska keho usein hylkii siirrettyä munuaista, joutuvat munuaissiirtopotilaat käyttämään hyljintää estäviä lääkkeitä loppuelämänsä ajan.

Lippu korkealla

Nykyisin Jussi Laakkonen elää varsin normaalia elämää, vaikka sairaus kulkeekin koko ajan mukana.

- Jatkoajalla tässä mennään, kyllä sen muistaa. Täysillä elän. Raskainta on tietoisuus siitä, että joskus tämä loppuu. Se on kuin peikko olkapäällä, vaikka voihan sitä minä päivänä tahansa kyllä auton allekin jäädä, Jussi sanoo pilke silmäkulmassa.

Vertaistuki ja asioista puhuminen on monelle munuaispotilaalle tärkeä, kantava voima.

Elinluovutuskortti voi pelastaa monia

Maailman munuaispäivänä 8. maaliskuuta Jussi Laakkonen muistuttaa elinluovutuskortin tärkeydestä.

- Ilman munuaisensiirtoja minä en olisi tässä. Monta laulua olisi jäänyt tekemättä ja laulamatta. Munuaissiirrännäisistä on kuitenkin Suomessa jatkuvasti pula, ja niinpä toivoisin ihmisten miettivän asiaa omalta kohdaltaan ajoissa. Elinluovutuskortti kannattaa tehdä ja kertoa siitä jollekin läheiselle, jotta tieto tarvittaessa nopeasti löytyy.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala / Sarah Laukkanen

Lue seuraavaksi