Sisäministeriö tarkastelee poliisien tehtäviä osana valtion säästösuunnitelmia. Ministeri Räsänen sanoi tällä viikolla humalaisten kuljettamisen ja säilömisen kuuluvan sosiaalipuolelle poliisin sijaan.
Kotkan sosiaalijohtaja Heli Sahala muistuttaa, että säästöjä ei kerry, kun tehtäviä siirretään julkisten toimijoiden välillä. Kuntien sosiaalitoimet tarvitsisivat lisää henkilökuntaa ja tiloja.
Kymenlaakson poliisipäällikkö Ossi Lähdesmäki kannattaa poliisin resurssien vapauttamista muihin tehtäviin, mutta muistuttaa, että poliisivankiloissa eli putkissa on oltava joka tapauksessa vartiointi muita kiinniotettuja varten, joten säästöjä ei sieltä syntyisi.
Kysymyksiä herättää myös sosiaalipuolen oikeudet mahdollisissa kiinniotto- ja säilöntätilanteissa. Hankalaksi koetaan myös rajanveto niiden juopuneiden välillä, jotka saattavat aiheuttaa järjestyshäiriötä tai ovat vain kykenemättömiä pitämään itsestään huolta.
Kunnallisesta toiminnasta hyviä kokemuksia
Kouvolassa perustettiin viime vuonna neljäpaikkainen selviämisyksikkö, jonne poliisi, omaiset tai tuttavat tuovat humalaisia selviämään. Palvelupäällikkö Hanna Tarkiainen sanoo siitä olleen hyötyä etenkin terveydenhuollon päivystyksessä, jossa humalaisten asiakkaiden määrä on vähentynyt. Selviämisyksikköä hoitaa A-klinikka. Yksikössä työskentelee sairaanhoitajia.
Tarkiaisen mielestä ministeriön suunnitelmat olisivat kuitenkin kokonaisuudessaan haastava toteuttaa toimivalta-, henkilöstö- ja resurssikysymysten vuoksi.
Lähteet: Yle Kymenlaakso