1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Talvileimikoissa paiskitaan nyt töitä

Talvileimikoiden puunkorjuu on täydessä vauhdissa ja koko korjuukalusto on käytössä. Pohjois-Suomen yksityismetsissä pakkasista ja hyvistä korjuukeleistä otetaan nyt kaikki hyöty irti.

Pohjois-Suomen yksityismetsänomistajien liiton toimitusjohtajan Jukka Aulan mukaan tavallista vilkkaamman tammikuun jälkeen puukauppaa on käyty Pohjois-Suomessa viime vuosien keskimääräiseen tahtiin.

Viime kuun kauppamäärä Pohjois-Suomessa oli noin 130 000 kuutiometriä, mikä on noin kymmenen prosenttia viime vuotista enemmän.

Määrä oli yhden prosentin viime vuotista ja kolme prosenttia edeltävän kymmenvuotisjakson tammikuiden keskiarvoa pienempi.

Metlan tiedotteen mukaan tammikuussa 2012 hakattiin koko Suomessa markkinapuuta kaikkiaan 4,7 miljoonaa kuutiometriä.

Puunhankinnassa painopiste on nyt talvileimikoiden hakkuussa. Aulan mukaan talvileimikoita ei tämän talven korjuuseen enää sovi muutoin kuin poikkeustapauksissa, mutta poikkeuksena on energiapuu.

- Pienpuun energiatuen tyssääminen EU-komissiossa, puuperäisen lauhdesähkön tuotantotuen poistuminen ja krooninen kemera-varojen puute aiheuttaa nyt suurta epävarmuutta alan yrittäjille, sanoo Aula.