1. yle.fi
  2. Uutiset

Lemmikkihotellit ovat nyt tupaten täynnä

Lomaviikot ovat lemmikkihoitoloiden kulta-aikaa. Monet eläinhoitolat täyttyvät asiakkaista, kun omistajat tuovat lemmikkinsä väliaikaiseen hoitoon omien lomiensa ajaksi. Erilaisista eläinten hoitopalveluista on alkanut tulla kannattavaa liiketoimintaa sitä mukaa, kun lemmikeistä halutaan pitää yhä parempaa huolta.

Kotimaan uutiset
Newfoundlandinkoiria tulossa hoitoon Lemmikkikeskus Viikseen Kuopiossa.
YLE / Kalevi Pitkäkangas

Kuopion Kurkimäessä sijaitsevassa Lemmikkikeskus Viiksessä lähes kaikki häkit ovat nyt täynnä. Muiden hoitoloiden tapaan myös Viiksi täyttyy eläinasiakkaista lomaviikkoina. Kuopiolaisen Timo Koposen newfoundlandinkoirille Wendylle ja Captain Hookille hoitolaan tulo on tuttu juttu.

- Olemme tuoneet koiria tänne aiemminkin viikonloppuisin, kun olemme lähteneet itse lomalle. Koirat tulevat tänne mielellään ja kokemukset ovat olleet pelkästään hyviä, kertoo Koponen, joka tällä kertaa suuntaa loppuviikoksi hiihtolomalle Vuokattiin.

Osa hoidossa jopa vuosia

Viiksi on hoitolaksi iso. Koiria mahtuu hoitoon sata, ja kissoja, jyrsijöitä ja muita lemmikkejä hieman vähemmän. Tällä kertaa erikoisin vieras on koirasusi, joka jakaa häkin tutun koirakaverinsa kanssa.

- Meille tulee hoidettavia lemmikkejä eri puolilta Suomea. Osa lomalaisista jättää koiransa tähän matkallaan pääkaupunkiseudulta pohjoiseen. Nyt myös metsästäjät ovat ruvenneet tuomaan koiriaan hoitoon. Alkuvuosina asenne oli se, ettei metsästyskoiran hoidosta haluttu maksaa, sanoo Viiksen yrittäjä Heimo Nykänen, metsästäjä hänkin.

- Tavallisin hoitojakson pituus on muutamia päivä mutta onpa joku koira on ollut meillä kolmekin vuotta. Näissä pitkissä hoitojaksoissa taustalla on usein allergiaa tai sairastumista mutta jotkut hakevat koiransa vain silloin, kun haluavat harrastaa niiden kanssa. Muun ajan koirat ovat meillä, Nykänen kertoo.

Kasvavaan alaan kannattaa keskittää

Vuorokausi koirahotellissa maksaa hoitolasta riippuen parikymmentä euroa. Siihen kuuluu yleensä perushoito, ruoka ja ulkoilu. Moni ottaa lemmikilleen lisämaksusta erilaisia erikoishoitoja kuten trimmausta, pesua tai fysioterapiaa.

Hoitolan ja hyvinvointipalvelujen yhteyteen on koottu lukuisia muita palveluja kuten löytöeläintoimintaa, kursseja, tilojen vuokrausta ja uusimpana opaskoirien koulutusta. Siitä keskus suunnittelee seuraavaa kivijalkaansa.

- Liikevaihdostamme 80 prosenttia tulee tällä hetkellä eläinten loma-aikaisesta hoidosta. Jos kaikki menee suunnitellusti, opaskoirien koulutuksesta tulee meille keskeistä liiketoimintaa. Ensimmäiset kouluttamamme opaskoirat lähtevät meiltä huhtikuussa, yrittäjä Heimo Nykänen suunnittelee.

Eläinten hyvinvointi kiinnostaa ihmisiä jatkuvasti enemmän, joten bisnestä kannattaa kehittää. Viiksi on toiminut Kurkimäessä entisen koe-eläinlaitoksen tiloissa viisi vuotta, ja yrityksen liikevaihto on kasvanut parikymmentä prosenttia joka vuosi.

- Alkuvuosina tietysti enemmän mutta kasvua on ollut nyt epävarmoinakin talouden aikoina. Olen ollut yrittäjänä eri aloilla kymmeniä vuosia, ja minusta tuntuu, että eläinten hoito ja hyvinvointipalvelut ovat kaikkein nopeimmin kasvava bisnesala, Heimo Nykänen sanoo.

Lähteet: Yle Savo / Kati Myöhänen

Lue seuraavaksi