1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Neljälle syytteet mafianvastaisen tuomarin murhasta Italiassa

Italian mafianvastainen poliisi esitti torstaina syytteet neljälle miehelle epäiltynä osallisuudesta autopommi-iskuun, joka surmasi mafiarikoksiin erikoistuneen tuomarin ja hänen viisi poliisivartijaansa vuonna 1992. Mafianvastaisen tutkijatuomarin Paolo Borsellinon murha aiheutti aikanaan valtavaa raivoa mafiaa vastaan.

Ulkomaat

Yksi syytetyistä on mafiapomo Salvatore Madonia, joka kärsii jo parhaillaan vankilatuomiota. Kaksi muuta syytettyä ovat Vittorio Tutino ja Salvatore Vitale, joiden epäillään toimineen toimeksiantajina. Myös Tutino istuu jo vankilassa, mutta Vitale asuu tällä hetkellä vanhainkodissa.

Neljäs epäilty Calogero Pulci on mafian takinkääntäjä, jota syytetään väärän lausunnon antamisesta Borsellinon salamurhatutkinnassa.

Italian median mukaan pidätyksiin johtaneet tiedot ovat peräisin mafian takinkääntäjän Gaspare Spatuzzan antamasta lausunnosta.

Spatuzza kertoi lausunnossaan, että Tutino oli varastanut auton, jota käytettiin iskussa. Tutino myös hankki pommissa käytetyt paterit ja antennin. Spatuzza syytti Tutinoa myös räjähteiden ja sytyttimen hankinnasta sekä iskun suunnittelusta ja Borsellinon seuraamisesta, joka helpotti iskun toteuttamista.

Borsellino surmattiin, koska mafiapäällikkö Toto Riina piti häntä esteenä mafian ja poliittisten johtajien välisille neuvotteluille.

Isku tehtiin 19. heinäkuuta vuonna 1992, vain muutama viikko sen jälkeen kun toinen italialaistuomari tuomari Giovanni Falcone murhattiin. Falcone sekä hänen vaimonsa ja kolme turvamiestä murhattiin 23. toukokuuta 1992. Falconen surmaajat on saatettu oikeuden eteen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi