"X-files" luolan louhintatyöt käyntiin kesällä 2013

Valtion ja yritysten salaisille tiedoille rakennetaan turvaluokiteltu tila Hämeenlinnan Katuman Lammaskallioon. Salaisen tiedon luolaa aletaan louhia Katumalle reilun vuoden kulttua.

Hämeenlinna

Valtion ja Hämeenlinnan kaupungin yhteisen hankkeen on arveltu maksavan 30 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan kaupungin osuus kustannuksista on vielä auki.

Hanketta on viety eteenpäin julkisuudelta piilossa, sillä sitä koskevat tiedot on luokiteltu salaisiksi. Torstai-iltana Hämeenlinnan kaupunki avasi kuitenkin luolahanketta Katuman asukkaille tiedotustilaisuudessa. Raatihuoneella kerrottiin muun muassa hankkeen osapuolista, louhintatöiden vaikutuksista ja pysyvistä maanpäällisistä vaikutuksista alueella.

Katuman asukasyhdistyksessä on oltu huolissaan erityisesti hankkeen louhinta- ja räjäytystöistä. Katuman asukasyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Ahonen pohtii, kuinka alueen talot ja läheinen Vanajan kirkko kestävät räjäytyksiä.

- Luolan louhintatyöt alkavat näillä näkymin kesällä 2013, kertoo Hämeenlinnan kaupungin rakennuttajapäällikkö Risto Saari.

Louhiminen kestää vuoden ja luolan sisustaminen puolitoista vuotta, joten käytössä luola on vuoden 2015 lopussa, laskee Risto Saari.

Luolassa tulee työskentelmään vain muutamia henkilöitä sen valmistuttua.

Lähteet: Yle Häme / Laura Hossi