1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeusasiamies: Kela kertoi opintotukien ulosmittauksesta epäselvästi

Kelan ilmoitus ulosmitata liikaa maksettuja opintotukia veronpalautuksista ei ollut riittävän selkeä ja tarkka, sanoo oikeusasiamies Jussi Pajuoja. Oikeusasiamiehen mukaan Kelalla on kuitenkin oikeus ulosmitata erääntyneitä saamisia. Kela on jo ilmoittanut, että se aikoo tarkentaa tietoa ulosmittauksesta.

Kotimaan uutiset
Lomakkeita pöydällä.
YLE

Oikeusasiamies myös muistutti Kelaa hyvästä hallintotavasta opintotukien ja muiden etuuksien ulosmittaamisesta veronpalautuksista.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan tuli 30 kantelua Kelan päätöksestä pyytää ulosottovirastoja perimään liikaa maksettuja opintotukia veronpalautuksista. Asiasta kannelleiden mukaan he olivat noudattaneet Kelan kanssa sopimaansa osamaksusuunnitelmaa. He katsoivat Kelan muuttaneen ehtoja yksipuolisesti ja asiaa etukäteen ilmoittamatta.

Kela ei ilmoittanut etukäteen perittävien siirtymisestä ulosmittaukseen. Maksusuunnitelman tehneillä ei siten ollut mahdollisuutta maksaa saatavia pois ennen perinnän siirtymistä ulosottovirastolle.

Osamaksusuunnitelmissa on ollut vuoden 2011 huhtikuusta lähtien kohta, jonka mukaan "osamaksusuunnitelman tekeminen ei estä mahdollisen veronpalautuksen ulosmittausta". Oikeusasiamiehen mukaan teksti ei ole ollut riittävän selkeä ja ulosmittausta koskeva tieto ei ole tavoittanut riittävän hyvin maksusuunnitelman tehneitä.

Kela aikoo tarkentaa ulosottoa käsittelevää kohtaa. Kelan mukaan veronpalautusten ulosmittauksesta ei tule maksuhäiriömerkintää luottotietoihin eikä merkintää ulosottorekisteriin.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi