Titanic-ohjaaja lähdössä kohti syvintä merenpohjaa

Titanic-elokuvan ohjaaja James Cameron yrittää lähiviikkoina sukeltaa maapallon syvimpään kohtaan. Cameron pyrkii saavuttamaan yksinsukelluksellaan noin 11 kilometrin syvyydessä sijaitsevan Mariaanien haudan.

tiede

Jos Cameron onnistuu hankkeessaan, hänestä tulee ensimmäinen ihminen, joka käy Mariaanien haudassa yli 50 vuoteen.

Tyynessä valtameressä sijaitsevassa Challengerin syvänteessä on käynyt aiemmin vain kaksi ihmistä. Vuonna 1960 sinne sukelsi Yhdysvaltain laivaston kaksihenkinen sukellusalus, joka vietti pohjassa 20 minuuttia. Tuolloin pohjakosketus nosti veteen niin paljon lietettä, että miehet eivät nähneet juuri mitään sukellusveneensä ikkunoista.

Cameronin tarkoituksena on sekä kuvata, että kerätä mukaan näytteitä tieteellisiä tutkimuksia varten. Hän aikoo viettää syvyydessä kuusi tuntia.

Cameronin alus, jota on ollut mukana rahoittamassa The National Geographic -yhdistys, on kahdeksan metriä pitkä ja se kykenee sukeltamaan lähes pystysuoraan. Cameron ahtautuu metrin levyiseen tilaan, joka on täynnä erilaisia laitteita.

- Olisi idioottimaista olla huolestumatta, mutta luotan aluksen suunnitteluun, Cameron sanoo tulevasta matkastaan The New York Times -lehdelle.

Hän lisää, että Mariaanien hauta on yksi maailman ankarimmista paikoista. Hänen alukseensa kohdistuu pohjassa musertava paine, ja häntä ympäröi täydellinen pimeys.

Kameroilla vuosikymmenten aikana merenpohjaa halkovasta syvänteestä otetut kuvat ovat paljastaneet, että siellä elää erikoisen näköisiä matoja ja aavemaisia kaloja kiemurtelevine häntineen.

National Geographic tarjoaa mahdollisuuden seurata 57-vuotiaan ohjaajan laskeutumista merenpohjaan internetissä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset