1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Antin Euroviisublogi - "Globenin taikaa" 9.3.

Kouvolalainen Euroviisu-asiantuntija Antti Salmela seuraa Suomen matkaa kohti toukokuisia Euroviisuja. Antti analysoi Uuden Musiikin Kilpailua Suomessa, seuraa muiden maiden karsintoja ja raportoi lopuksi toukokuussa kisan keskipisteestä Azerbaidzanista.

Euroviisut
Antti SalmelaMartti Heikkinen

Kevätaurinko on muistanut meitä viime päivinä mieltä lämmittävällä läsnäolollaan. Lumetkin ovat saaneet jo hieman hellittää lämmön myötä. Hieman vastaavanlaista lämpöä on välittynyt myöskin monen euroviisuaktiivin kotiin. Etenkin viikonloppuiltaisin ja -öisin ovat nettistreamit Euroopan mitä moninaisimpiin kolkkiin käyneet kuumina.

Ns. sosiaalinen media on täyttynyt välittömästi kansallisten karsintojen jälkeen tuoreista edustusvideoista ja monenkirjavista mielipiteistä usein huuto- ja kysymysmerkein varustettuina. Viisuaktiivit eivät tunteitaan pihtaa. Usein karsintojen ehdokaskappaleita on kuunneltu kotona ja liikkeessäkin ollessa jo rahtusen aikaa ennen itse kansallista karsintaa.

Omat lemmikit ovat löytyneet kuuntelukertojen myötä. Ja sitten suosikit eivät menestykään - edes kansallisesti! Toukokuussa - maiseman vaihduttua valkeasta vihreään - monet alan ihmiset saattavat kuitenkin jo liputtaa aiemmin vieroksumansa "väärän valinnan" puolesta. Tuttuun tottuu - tässäkin tapauksessa. Pettymys hälvenee toisinaan menneen talven lumiin.

Venäjän mummot ihastuttavat

Keskiviikkoiltana Venäjällä vietettiin Eurovisiokarsinta-iltaa. Miltei 3-tuntisen lähetyksen päätteeksi mm. entinen euroviisuvoittaja Dima Bilan sekä t.A.T.u.-yhtyeen Yulia Volkova saivat tunnustaa melkoisen konkarikuusikon paremmakseen. Buranovskie Babushki eli Buranovon mummot jyräsivät paikalliseen viisuvoittoon ja lunastivat paikan Bakuun! Natalia 76 v, Jekaterina 74 v, Valentina 74 v, Galina 73 v, Granja 62 v sekä ryhmän ns. taiteellinen johtaja Olga 43 v haluavat koko Euroopan bailaamaan kanssaan.

Venäjän euroviisuedustussävelmä tottelee nimeä "Party for everybody" ja nähtäväksi jää tottelevatko myöskin kansalliset raadit ja puhelinäänestäjät tätä hulvatonta mummopoppoota toukokuussa. Ainakin YouTube-palvelussa ja Facebookissa ko. baabuskojen karsintaesitys on pyörinyt ruuduissa tiuhaan tahtiin! Ja saihan tämän valinnan myötä myöskin Iso-Britannian 75-vuotias Engelbert Humperdinck ikäistään seuraa nuorempien kanssakilpailijoidensa oheen. Venäjän mummojen voittohan saattaisi tietää jälleen yöjunamatkustusta. Juna Kouvolasta Moskovaanhan vei allekirjoittaneen kolme kevättä sitten raiteita pitkin keskelle euroviisuhuumaa.

Lauantainakin eletään jälleen suurien tunteiden iltaa. Viidessä maassa saatetaan päätökseen talven ja kevään uurastus. Portugali, Romania, Moldova sekä aina-yhtä-rakas länsinaapurimme Ruotsi valitsevat edustussävelmänsä Bakuun, Eurovision 57. laulukilpailuun. Edellä mainittujen karsintojen lisäksi Serbian ehdokas Euroopalle saa kovasti odotetun ensiesityksensä. Sosiaalisessa mediassa siis kiirusta pukkaa. Yleisradioyhtiöistä puhumattakaan.

Yle Fem-kanava (aiemmin FST5) on ilahduttanut monen viisuaktiivin lauantai-iltaa. Melodifestivalen -kiertue kaikkine alkukarsintoineen on lähetetty kanavan kautta suorina lähetyksinä tänne härmäänkin saakka. Moni suomalainen euroviisuviihteen ystävä on aiemmin virittänyt nettistreamin alkukarsintojen aikaan Ruotsinkin suuntaan - tänä vuonna Ruotsin valintoja on päässyt seuraamaan reaaliajassa omasta kotoisesta tv-vastaanottimimestaan. Kenties samaan aikaan toiseen suuntaan viritetyn nettistreamin ohessa.

Viisuhuumaa Globenissa

Lauantaina Melodifestivalen-kiertue huipentuu ja Ruotsi saa 52. edustussävelmänsä Eurovision laulukilpailuun. Neljästi viisufinaalin voittanut naapurimme palasi Oslon pettymysten jälkeen jälleen mitalisijoille viime vuonna Düsseldorfissa. Eric Saaden vauhdikas "Popular" saavutti finaalissa kolmannen sijan. Rikkiviisaana voitaneen kerrata sellainen seikka että myöskin viime vuoden voittoisan Azerbaidzanin "Running scared" -sävelmän tekijäjoukko pukeutui ruotsalaisväreihin. Ja tämänkin vuoden tähän astisista valinnoista jo neljässä maassa luotetaan ruotsalaiseen tekijätiimiin. Ruotsalaisten taitoon tehdä kansainvälistä pop-musiikkia löytyy siis rajatonta luottoa!

Ruotsin tämänkeväinen Melodifestivalen-finaali on sangen monipuolinen kattaus nykypäivän trendeistä. Pallonmuotoisesta Globen-hallista välittyy lauantai-iltana eri näköisiin kotikatsomoihin modernia tämän päivän henkeen tuotettua poppia, astetta raskaampia sävyjä, fiftari-meininkiä sekä myöskin kerronnallista syvyyttä. Kymmenestä finalistista kahdeksan luottaa englannin kieleen.

Monet viisuaktiiveista tuntuvat liputtavan Loreenin sekä Danny Saucedon sävelmien puolesta. Itse pidän niistäkin. Mutta kaiken "ylituotetun päivän popin" vastapainoksi on mielestäni raikastavaa kuulla Ulrik Muntherin "Soldiers" -ehdokas. Siinä on jotain samaa kuin Paradise Oskarin "Da da dam"-kappaleessa viime keväänä. Nuori solisti huuliharppuineen ei tarvitse ympärilleen toissijaisuuksia. Itse laulu riittää vilpittömyydessään. Mutta onkohan siitä Bakuun saakka? Sen päätöksen tekee kansainvälisen raadin ohessa Ruotsin viisuviisas kansa.

Globen on laulukilpailupaikkana itsellenikin oikein rakas. Kaksitoista kevättä sitten Eurovision laulukilpailuiden finaali järjestettiin tuossa hulppeassa pallossa. Ja muiden mukana minäkin olin tuossa pyöreässä hallissa heiluttamassa Suomen lippua. Lapsuudenunelma toteutui tullessaan ainoastaan laivamatkan päähän. Ja noiden laivamatkojen jälkeen ei ole ollut minkään valtakunnan merkitystä millä kisakaupunkiin matkataan. Tutuiksi ja tunnustetuiksi matkustusmuodoiksi laivan lisäksi ovat muodostuneet niin lentokone, juna kuin bussikin. Niin ja mentiinhän Helsingissä metrollakin. Ja jalkapatikassa.

Globenin kevään (2000) jälkeen juuri mikään ei ole ollut entisellään. Sinänsä harmittomasta harrastuksesta on muodostunut ympärivuotinen elämäntapa. Eurovisio-ystävät ympäri maailman pitävät mielen virkeänä. Ja niin uudet kuin vanhatkin eurovisiosävelmät soivat asunnossani vuoden jokaisena vuodenaikana. Kun toukokuinen Eurovisio-finaali Bakussa on käyty, minä odotan jo seuraavaa kevättä. Seuraava matkakohde määräytyy illan päätteeksi. Ja on taas jotain mitä odottaa.

Lauantaina valikoituu siis muiden muassa länsinaapurimme edustusartisti Azerbaidzaniin. Suomen Pernilla Karlsson luottaa Bakussa ruotsin kieleen. Ruotsin edustuslaulu ja kaiketi myöskin -kieli selviää Yle Fem -kanavan kautta lauantai-iltana yhdeksän jälkeen. Joinakin vuosina Ruotsin valitessa ruotsinkielisen kappaleen, se on kuitenkin käännetty englanninkieliseksi versioinniksi ennen toukokuuta. Joten aivan varmuutta kielivalinnan suhteen en voi vielä taata. Mutta sen voin luvata että melkoisen hulppeat partyt on odotettavissa! Du ska titta och se! Heja Sverige! :)

Lue seuraavaksi