1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Pohjoisessa yhtenäistetään rokotuskäytäntöjä

Pohjoisen sairaanhoitopiirit ovat laatineet yhdessä THL:n kanssa aikuisten rokoteohjeistuksen. Tuloksena on sairaanhoitopiirien sivuille julkaistavat yksinkertaiset ohjeet, joista terveydenhuoltoalan ammattilaiset ja asiakkaat pystyvät helposti tarkistamaan rokotusasioita.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Rokotetyöryhmän jäsenen, Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiolääkäri Ulla Kaukoniemen mukaan aikuisten rokotusasioihin on herätty vasta ihan viime aikoina.

- On huomattu, että aikuisten rokotukset tarvitsevat tehosteita ja niitä ei aina mielletä tarpeelliseksi.

- Rokotuksia on pidetty etupäässä lasten asiana, mutta maailma on muuttunut ja aikuisryhmissä on eritavalla alttiita henkilöitä erilaisille taudeille ja näitä riskejä voidaan pienentää rokotuksilla, Kaukoniemi jatkaa.

Toisinaan tarpeettomiakin rokotuksia

Kaukoniemi mainitsee, että ihmiset ovat hirveän kiinnostuneita matkailuun liittyvistä rokotuksista ja joskus ottavat tarpeettomiakin rokotuksia.

- Mutta sitten perusasiat, kuten jäykkäkouristusrokote muistetaan vasta silloin, kun vamma tapahtuu.

Kaukonimen näkemyksen mukaan myös terveydenhuoltohenkilökunta on paneutunut intensiivisemmin lasten rokotusasioihin kuin aikuisten.

- Näin meidän mielestämme on tapahtunut ja tämä onkin ollut yksi syy, miksi tätä työtä on alettu tehdä. Valitettavasti terveydenhuoltohenkilökunnankin keskuudessa tietämys on vähän huonontunut.

Ohjeistukset julkaistaan muutaman päivän sisällä Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien nettisivuilla ja jatkossa ne mahdollisesti laajennetaan myös valtakunnalliseksi.