"Kreikan velkavaihto onnistui - katseet ensi viikkoon"

Työeläkeyhtiö Varman sijoituksista vastaava johtaja Risto Murto arvioi, että Kreikka onnistui velkojen uudelleen järjestelyssä hyvin. Käytännössä lähes kaikki yksityisen sektorin velat pystytään nyt kääntämään uusiksi veloiksi.

velkakriisit

Kreikan velkataakka on 368 miljardia euroa, josta 206 miljardia on yksityisellä sektorin hallussa.

Velkakirjojen vaihtoon suostui 85,8 prosenttia yksityisistä sijoittajista. Koska velkakirjojen vaihtoon suostui yli kolme neljäsosaa velkojista, Kreikka voi pakottaa loputkin yksityiset sijoittajat velkakirjojen vaihtoon.

- Näyttää siltä, että Kreikan hallitus tulee päivän neuvotteluissa esittämään muille euromaille, että pakkovaihtoehtoakin sovelletaan, arvioi Murto.

Murron mukaan on kaksi syytä, miksi sijoittajat taipuivat velkakirjojen vaihtoon.

- Perusasia on, että että Kreikka on kertakaikkiaan erittäin heikossa taloudellisessa tilanteessa. Kreikalla ei ole tosiasiallisesti rahaa hoitaa näitä velkojaan. Toinen asia oli, että Kreikan hallitus sääti viime viikolla lain, joka mahdollisti myös tällaiset pakko-operaatiot.

- Se mikä voi olla mielenkiintoista, on se, että jo ensi viikolla nähdään, kun nämä yksityiset sijoittajat saavat uutta velkaa ja miten näitä uusia velkoja hinnoitellaan.

Lähteet: Yle Uutiset