John Carter vie katsojansa Marsiin

Ohjaus: Andrew Stanton Alkuperämaa: Yhdysvallat 2012 Pääosissa: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Samantha Morton, Mark Strong, Ciaran Hinds, Dominic West, James Purefoy, Bryan Cranston, Polly Walker, Daryl Sabara sekä Thomas Haden Church ja Willem Dafoe K-12

Tähtihetki

Yhdysvaltain sisällissodassa taistellut ja siellä mielensä katkeroittanut John Carter vaeltelee pitkin villiä länttä etsien mystistä kultaista luolaa. Luolassa hän kohtaa salaperäisen muukalaisen, jonka kädestä löytämänsä amuletin avulla Carter siirtyy Marsiin. Salaperäiseltä punaiselta planeetalta Carter löytää 10 000 vuotta jatkuneen sisällissodan runteleman maailman. Carter ei halua ottaa kantaa planeetan tapahtumiin, vaan yrittää löytää tien takaisin kotiin. Etsintöjensä myötä Carter kohtaa kauniin prinsessa Deja Thorisin ja niin hän huomaa olevansa jälleen mukana sodassa.

Viikon suuri seikkailuelokuva John Carter vie katsojansa kauas Marsiin. Kauas ulottuvat myös tämän yli 250 miljoonaa dollaria maksaneen elokuvan juuret. John Carter perustuu Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjoihin, joita julkaistiin ensimmäistä kertaa liki tasan sata vuotta sitten. Nämä kirjat ovat tämän sovituksen ohella toimineet innoittajina mm. sellaisissa elokuvissa kuin Tähtien sota ja Avatar.

Andrew Stantonin ohjaama ja käsikirjoittama John Carter on kuin mikä tahansa keskiverto moderni sarjakuvaseikkailu. Sen kuvat ovat isoja ja komeita ja sen kovasti tutun oloinen tarina etenee parhaimmillaan mukavan kepeällä vauhdilla. Elokuva on selvästi suunniteltu pidemmän sarjan ensimmäiseksi osaksi. Mukana on paljon takaumia päähenkilön maanpäällisen elämään ja tarinat niin maan päällä kuin Marsissa jätetään soveliaan avonaisiksi. Mahdollisuudet pitkäänkin sarjaan ovat olemassa, sillä Mars-romaaneja on ilmestynyt kaikkiaan kymmenen kappaletta.

Täysin omaa identiteettiä tämä ensimmäinen osa ei vielä omaa. Monet kohtauksista kun tuovat mieleen muistumia monista muista elokuvista. Kaikkein selvimmin lainaa on otettu Tähtien sodista. Kuvallisessa ilmaisussa on hyödynnetty myös mainioita Valerian –sarjakuvia, joiden maailmoja on hyödynnetty myös Tähtien sodissa ja Avatarissa.

Tämä todellinen kierrätyselokuva ei varmastikaan innosta todellisia scifi-faneja, sen sijaan sitä voi mainosti suositella isien ja poikien yhteisen leffaillan kohteeksi, onhan elokuvan ikärajakin soveliaan alhainen K-12.

Lähteet: Yle Uutiset / Esko Rautakorpi