Luomuehkäisy kiinnostaa nuoria naisia

Ehkäisypillereitä syövien nuorten naisten syöpäpelko on kasvanut. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan taustalla on mediassa ja nettipalstoilla vellonut keskustelu vaihdevuosihormonien ja syövän yhteydestä. Moni nuori nainen kaipaakin luonnollisempaa ehkäisyä, ja esimerkiksi niin sanottujen varmojen päivien laskeminen tekee paluuta.

Kotimaa
Nainen pitää listaa ns. varmoista päivistä kalenterissaan
Tiina Jutila / Yle

Lauantaina tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan yhä useampi nuori nainen pelkää ehkäisypillereiden aiheuttavan syöpää, vaikka e-pillerien yhteydestä syöpäsairauksiin ei ole tieteellistä näyttöä. Tutkimuksen tehneen proviisorin Miia Tiihosen mukaan moni pelkää myös myöhempää lapsettomuutta ja kertoo kokeneensa esimerkiksi seksuaalisen haluttomuuden kaltaisia haittoja.

Tiihosen mukaan kyse on pitkälti pillereihin liitetyistä myyteistä. Pelot johtavat kuitenkin usein hormoniehkäisyn lopettamiseen.

- Tässä meidänkin tutkimuksessa kaksi kolmasosaa vastanneista oli vaihtanut ehkäisyvalmistetta ainakin kerran, Tiihonen sanoo.

Ehkäisytietokone vastaa hormonipelkoon

Naisia kiinnostavat nyt matalahormoniset, luonnollisempina markkinoidut lääkevalmisteet. Samalla kokonaan hormonittomien ehkäisykeinojen leiristä on noussut uusia tai uusvanhoja menetelmiä. Esimerkiksi niin kutsuttujen varmojen päivien jäljittämiseen kaupataan naisen lämpötilaa analysoivaa ehkäisytietokonetta.

Luomuehkäisystä puhutaan useimmiten kavereiden kesken. Väitöstutkimuksen mukaan tietoa hormonaalisen ehkäisyn haittavaikutuksista saadaan niin ikään ystäviltä – lääkäri on tietolähteenä vasta toiseksi yleisin. Media on puolestaan yleisin tietolähde vaihdevuosien hormonihoidon haittavaikutuksista.

Tutkimuksen mukaan terveydenhuollon ammattilaisten tulisikin neuvoa aktiivisemmin hormonivalmisteita käyttäviä naisia, sillä keskustelu voi lievittää uskomuksiin ja nettipalstojen tarinoihin perustuvia pelkoja.

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavaan väitöstutkimukseen osallistui 264 ehkäisypillereiden käyttäjää vuonna 2001 sekä 436 vuonna 2007. Vastaajien keski-ikä oli noin 26 vuotta.

Lähteet: Yle Uutiset