1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mediverkko Oy

Kotkassa muhii lihava riita hoivapalveluista

Kaupunki on solmimassa sopimuksen Attendo Oy:n kanssa Eskolan palvelukodin rakennus- ja saneerausurakasta. Kotka on valmistellut hanketta pitkään toisen hoivapalveluyhtiön Mediverkon kanssa. Mediverkko ja kaupunki ovat erimielisiä, onko osapuolten välillä edelleen sitova sopimus.

Mediverkko Oy

Mediverkon toimitusjohtaja Janne Järvenpään mukaan kaupungilla on edelleen sitova esisopimus Eskolan palvelukeskuksesta.

Kotkan kaupunginvaltuusto on maaliskuussa 2010 hyväksynyt MVH-asunnot Oy:n ehdotuksen Eskolan kehittämissuunnitelmasta. MVH-asunnot Oy on Mediverkon kiinteistöyhtiö. Mediverkko katsoo, että ehdotus ja hyväksyntä muodostavat osapuolia sitovan esisopimuksen.

Kaupungin tilapalvelujohtaja Osmo Pehkonen puolestaan sanoo, että mitään sitovaa sopimusta ei ole, koska sopimuspapereita ei koskaan allekirjoitettu. Pehkosen mukaan Eskolassa olisi jo 120 hoivapaikkaa valmiina, jos Mediverkko ei olisi viivyttänyt projektia.

Janne Järvenpään mukaan Mediverkko olisi voinut aloittaa Eskolan rakennustyöt jo vuosi sitten. Hänen mukaansa kaupungin kanssa tehty sopimus on kaksivaiheinen: Ensimmäinen koskee kahden uuden rakennuksen rakentamista Eskolaan ja toinen vanhan rakennuksen ostamista ja kunnostamista. Järvenpään mukaan yhtiö on täyttänyt kaikki ensimmäisen vaiheen ehdot, joten se olisi voinut aloittaa uusien palvelutalojen rakentamisen.

- Se ei ole ollut meistä kiinni. Kaupunki halusi koplata kaksi asiaa yhteen, Järvenpää kertoo.

Toista vaihetta viivyttää Järvenpään mukaan se, että kaupunki ei suostunut takaamaan Mediverkolle vanhan rakennuksen ostamiseen tarvittavaa lainaa. Osmo Pehkosen mukaan kaupunki ei voi suostua takausehtoon, koska se asettaisi kaupungin palveluntuottajat eriarvoiseen asemaan. Pehkonen sanoo, että Mediverkolla on ollut kaksi vuotta aikaa hankkia lainalle takaajia.

Mediverkon ja Kotkan piti alunperin allekirjoittaa sitovat sopimuspaperit tällä viikolla. Mediverkko ei saapunut tapaamiseen, koska yhtiö kilpailuttaa edelleen pankkien lainatarjouksia. Janne Järvenpää kertoo, että pankkien tarjoukset saadaan todennäköisesti ensi viikon maanantaina. Samana päivänä Kotka käsittelee uuden sopimuksen solmimista Attendon kanssa.

Janne Järvenpää toivoo, että riita saataisiin sovittua neuvottelemalla. Hänen mukaansa oikeusprosessi ei ole kuitenkaan poissuljettu. Pehkonen ei näe asiassa juurikaan neuvottelemista, koska sopimustakaan ei ole.

Eskolaan ollaan rakentamassa ja kunnostamassa lähes 200 hoivapaikkaa. Kaupungilla on huutava pula hoivapaikoista. Hanke koostuu kahden 60 hoivapaikan uudisrakennuksesta sekä vanhan Eskolan rakennuksen saaneerauksesta. Tulevan hoivapalveluiden tarjoajan on määrä ostaa ja kunnostaa vanha rakennus, jonka jälkeen se vuokrattaisiin takaisin kaupungille.

Kaupunki käsittelee Medonen kanssa tehtävää uutta sopimusta maanantaina kaupunginhallituksessa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa

Lue seuraavaksi