1. yle.fi
  2. Uutiset

Lastenkodit taas liipasimella

Turussa puhuttaa kaupungin hanke lakkauttaa jo toistamiseen kolme lastenkotia. Uhan alla ovat Vakka-Suomentien, Virusmäentien ja Luostarinkadun lastenkodit. Peruspalvelulautakunta päätti niiden säilyttämisestä viimeksi puolitoista vuotta sitten, mutta viime viikolla esitys lastenkotien sulkemisesta tuotiin taas lautakunnan käsittelyyn.

Teksti-TV Turku
Lapsi tekee palapeliä
YLE / Kristiina Lehto

Lautakunta otti aikalisän palauttamalla hankkeen uuteen valmisteluun. Perjantaina Turun kauppatorilla joukko kansalaisaktiiveja ja kuntapoliitikkoja järjestää klo 15 mielenosoituksen, jossa vastustetaan Turun suunnitelmaa lakkauttaa lastenkodit.

Peruspalvelulautakunnan jäsen Anita Birstolin ihmettelee kaupungin intoa lakkauttaa nämä kolme lastenkotia.

-Tämähän on ihan pöljää. Ja sen lisäksi että se on pöljää, se on aivan kauhea asia näille lapsille, jotka nyt lastenkodeissa toistamiseen joutuvat tällaisen lakkauttamisuhan alle. Kauheaa se on myös työntekijöille, jotka joutuvat eroon lapsista ja joiden työpaikka vaihtuu. Kyllä he ovat kovaan paineen alla, kun lopettamisasia nostetaan taas esiin puolentoista vuoden jälkeen.

- Tietenkin työntekijät kokevat tosi pahana sen, kun he näkevät lasten kärsivän ja vahingoittuvan tästä kierteestä, sanoo Birstolin.

Hän toteaa, että ainahan Turussa lastenkoteja tarvitaan, varsinkin kun huostaanottoluvut ovat koko ajan kasvussa.

- Meillähän oli viime vuonna 84 huostaanottoa ja lastensijoitusta eli enemmän kuin koskaan aiemmin. Tänä vuonna näyttää ihan samanlaiselta, kun alkuvuotta tarkastellaan. Tällä vauhdilla meillä tulee olemaan 80 -100 huostaanottoa myös tänä vuonna.

- Ei meillä ole mistään ottaa sellaista määrä perheitä. Kyllä ilman muuta kaupungin lastenkoteja tarvitaan. Jollei kaupungilla ole omia lastenkoteja, niin sitten joudutaan ostamaan palvelut yksityisiltä, ja se tulee huomattavasti omia kalliimmaksi, summaa Birstolin..

Lähteet: Yle Turku

Lue seuraavaksi