Mika Pohjonen ei haikaile tangon perään

Mika Pohjonen valittiin Tangokuninkaaksi 20 vuotta sitten. 19-vuotiaan voittajan tie vei sittemmin tanssilavoilta oopperan pariin, mutta tarpeen vaatiessa mies vetää yhä tangonkin.

kulttuuri
Mika Pohjonen
YLE / Juha-Pekka Huotari

Mika Pohjosen laulajan taival alkoi 10-vuotiaana Uskilan ala-asteen iltamista Hollolasta.

- Ensin piti laulaa Satumaa-tango, mutta se vaihdettiin Villiruusu-valssiksi, mies muistelee tapausta.

Ura tanssimusiikin parissa lähti kuin varkain käyntiin ja jo 15-vuotiaana hän osallistui ensimmäistä kertaa Tangomarkkinoille. Saavutuksena heti semifinaalipaikka.

- Ei se mitään kovin suunnitelmallista ollut, enkä pitänyt oikein realistisena mahdollisuutena, että nousisin tähdeksi. Olin mukana lähinnä uteliaisuudesta ja laulamisen ilosta, kuten moni muukin.

Kuusi kuumaa vuotta

Vuonna 1992 homma muuttui kuitenkin totisemmaksi. 19-vuotias hollolalainen pokkasi Tangokuninkaan kruunun täysillä pisteillä.

- Siitä alkoi tiukka keikka- ja levytysrupeama. Kuuminta aikaa kesti kuutisen vuotta.

Iskelmätähteyden rinnalla mies yhä opiskeli musiikkia ja oli kiinnostunut oopperasta.

- Hämeenkoskelainen laulunopettajani Kalevi Koskinen totesi, että käy ottamassa löysä raha tangosta pois ja palaa sitten oopperaan.

Kiihkeimpien keikkavuosien jälkeen laulunopettaja vihjasi vapaasta oopperalaulajan paikasta Kansallisoopperassa. Mika Pohjonen päätti hakea, ja se muutti urasuunnitelmat.

- Ei oopperakaan ollut itsestään selvä vaihtoehto. Menin koelauluun ja vasta kun sain paikan, tajusin tosissaan, että oopperasta tulee laulajana työni.

Tango sopii konserttilavoille kuin hirvipeijaisiinkin

Tangokuninkuuden tuomasta julkisuudesta ei ollut hyötyä oopperassa, päinvastoin mies kokee, että häneen suhtauduttiin jopa tavallista kriittisemmin.

- Mutta esiintymiskokemuksesta oli hyötyä, se on myönnettävä.

Mika Pohjonen laulaa tänä päivänä oopperan lisäksi konserttimusiikkia. Tanssimusiikki ja tango on jäänyt lähes kokonaan pois ohjelmistosta.

- Ei sillä, kyllä tango sopii myös konserttilavoille ja olen tangoa joskus esittänytkin. Ja jossain yksityistilaisuuksissa tai hirvipeijaisissa olen saattanut tangon luikauttaa.

Aina kannattaa yrittää

Mika Pohjosen vaimo Heidi Pakarinen laulaa myös, viime vuonna hän eteni Tangomarkkinoiden finaaliin ja tavoittelee kuningattaren titteliä jälleen tänä vuonna. Aviomies on tukena parhaansa mukaan.

- En ole kovin tarkasti seurannut Heidin valmistautumista, viime vuonna olin mukana enemmän ja silloin tuli seurattua todella tarkkaan tapahtumia aina alkukarsinnoista lähtien.

Vaikka vaimo ei voittanut, kokemus oli rohkaiseva. Mika itsekin tietää, että kannattaa yrittää uudestaan. Vasta 15-vuotiaana semifinaaleihin yltänyt laulaja nimittäin tippui yllättäen vuonna 1991 jo alkumetreillä kisasta.

- Soitin tuotantoyhtiöön ja ihmettelin asiaa, olinhan aiemmin päässyt pitemmälle. Sieltä sanottiin, että minulla ei ole tangoääntä. No, seuraavana vuonna voitin täysillä pisteillä. Eli kilpailussa ei voi tietää aina, että mitä etsitään ja millaisia makuja ihmisillä on, mutta minunkin tapaus osoittaa, että aina kannattaa yrittää.

Tangokuninkaallisten esikarsinnat ovat paraikaa käynnissä.

Lähteet: Yle Lahti / Juha-Petri Koponen