Sijoittajat suostuivat Kreikan pelastamiseen

Riittävä määrä Kreikan yksityisistä velanantajista on suostunut saataviensa leikkauksiin, jotta velkakirjojen vaihto-ohjelma voidaan toteuttaa. Järjestelyn on hyväksynyt 85,8 prosenttia velanantajista. Kreikka oli asettanut alarajaksi 75 prosenttia.

velkakriisit
Charles Dallara
Kansainvälisen rahoitusinstituutin johtaja Charles Dallara edusti sijoittajia Kreikka-neuvotteluissa.Alkis Konstantinidis / EPA

Kreikan hallitus oli sanonut tarvitsevansa 90 prosentin osallistumisen. Ohjelma voidaan Kreikan mukaan kuitenkin toteuttaa, kunhan mukana on vähintään 75 prosenttia velkakirjoja omistavista sijoittajista.

Kreikan oli saatava ohjelma läpi ennen kuin se voi saada toisen pelastuspakettinsa. Sen arvo on 130 miljardia euroa.

Kreikan velkakirjoja noin 200 miljardin euron edestä omistavien pankkien, eläkerahastojen ja muiden sijoittajien on hyväksyttävä 53,5 prosentin tappiot sijoituksistaan. Vaihtoehtona olisi Kreikan mukaan ollut maksukyvyttömyys - tilanne, jossa sijoittajat jäisivät kokonaan nuolemaan näppejään.

Uutistoimistojen mukaan mukaan lähtivät muun muassa saksalainen jälleenvakuutusyhtiö Munich Re sekä ranskalaiset Societe Generale ja BNP Paribasn. Sen sijaan jotkut pienet sijoittajat ovat kieltäytyneet.

Lähteet: AP, Reuters, AFP