1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Lappi

Muurola-päivät täyttää 30 vuotta

Muurola-päiviä on järjestetty jo 30 vuoden ajan. Useita viikkoja kestävä tapahtumaketju todistaa kyläläisten yhteistyön voimasta.

Teksti-TV Lappi
Rajavartiolaitoksen helikopteri Muurolan kylässä Rovaniemellä pelastusharjoituksessa
Matti Ansala

Aikoinaan vuoden ulkoilutapahtumaksi valittu Muurola-päiviä vietetään jälleen Rovaniemen Muurolan kylässä. Tapahtuman teemaksi on tänä vuonna valittu yhteisöllisyys. Yhteisöllisyyttä kylästä löytyykin, paitsi Muurola-päivien järjestämisessä kyläläiset taistelevat yhdessä lukionsa seka sairaalansa puolesta.

- Koulu mahdollistaa yhteisöllisyyden kylillä. Olemme laumaeläimiä ja yksinäisyys tappa. Yhteisöllisyyden luomiseksi tätyy tehdä paljon työtä, mutta täällä koetaan tärkeäksi kyläläisyys. Täällä halutaan taistella kylien puolesta uhkia vastaan, sanoo Muurolan kirjastonjohtaja Satu Hallikainen.

Hallikaisen mukaan Muurolassa on aina osallistuttu yhteisiin tapahtumiin, vaikka nykyään kodeissa ovatkin houkutuksena kotiteatterit ja pehmeät sohvat.

Muurola-päiviin osallistuvat myös Aasiasta kotoisin olevat muurolalaiset. Hallikainen toivoo muurolalaisten oppivan aasialaistaustaisilta asukkailta juhlien merkitystä.

- Aasialaiset sanovat, että elämä ilman juhlaa on kuin pitkä taival ilman majataloa, kertoo Hallikainen.

Muurola-päivillä juhlavuosi

Päivien perinne on jatkunut yhtämittaisesti jo 30 vuotta. Muurolassa ja Alakemijoella toimivat seurat, yhdistykset ja yhteisöt ovat yhdistäneet voimansa päivien toteuttamiseksi. Tapahtuma on koonnut sekä alueen että vähän kauempaakin tulevan väen.

Ensimmäiset Muurola-päivät järjestettiin vuonna 1983. Päivät saivat alkunsa kylähengen elvyttämistarpeesta. Muurolan tuolloinen 1400 asukkaan väestö koostui vanhasta kantaväestöstä eli lohenpyytäjien perillisistä sekä 1950-luvulla käynnistyneen voimalaitosrakentamisen mukanaan tuomasta väestä ja 1970-luvun puolivälissä kylään muuttaneesta sairaalan henkilökunnasta.

Vuoden 1984 Muurola-päivät iski aikanaan ajan hermoon. Päivät palkittiinkin vuonna 1984 jopa vuoden parhaana viikonlopun ulkoilutapahtumana koko Suomessa. Kilpailu oli avoin kaikille kunnille, järjestöille, matkailuyrityksille ja muille yhteisöille. Sen järjestivät opetusministeriö, ympäristöministeriö, Suomen kaupunki- ja kuntaliitot, Suomen Latu, Matkailun edistämiskeskus ja Tahko Pihkala -seura.

Kolme vuosikymmentä monipuolista ohjelmaa

Muurola-päivien ohjelma ja kesto ovat vaihdelleet, muutaman vuoden ajan päiviä vietettiin markkinoinakin. Ohjelma on ollut aina leimallisesti hyvin monipuolista. Lasten Hippo-hiihdot on järjestetty joka vuosi, samoin ”Sanan ja sävelen ilta” Muurolan kappelissa. Alakemijoen VPK on ollut myös aina paikalla. Kansalliset Muurola-hiihdotkin on hiihdetty 28 kertaa.

Päivien päättäjäiskaronkassa on vieraillut useita suomalaisia huippuartisteja alueen omien esiintyjien lisäksi. Varsin laajaa huomiota keräsi 80-luvulla useana vuonna järjestetty autonpudotusveikkaus, jossa arvattiin torninosturista pudotetun auton pituuden lyhentymistä. Historia kertoo esimerkiksi vuoden 1994 päivien keränneen 4.000 kävijän yhteismäärän eri tapahtumissa. Juhlavuoden Muurola-päivien ohjelma koostuu reilusta kahdestakymmenestä eri tilaisuudesta ulkoilun, liikunnan ja kulttuurin ympärillä.

Haasteena eri kylille Alakemijoella sytytetään lauantaina 24.3. illalla Totto-valkiat jäälyhtyjen ketjuna nelostien varteen. Samana iltana konsertoi Pave Maijanen Muurolan Totto-hallissa.

Lähteet: Yle Lappi

Lue seuraavaksi