1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Iron Sky -elokuvan kuunatsit aloittavat Suomen valloituksen Kajaanista

Tieteiskomedia Iron Sky nähdään kotimaassaan ensimmäisenä Kajaanissa. Kuunatseista kertova elokuva sai ensiesityksensä Berliinin elokuvajuhlilla, ja on myyty jo yli 40 maahan.

viihde
Ruutukaappaus Le Figaro -lehden verkkosivusta.
Le Figaro -lehden verkkosivulla Iron Sky -elokuvaa kiitetään erityisesti sen visuaalisesta tasosta.www.lefigaro.fr / YLE Uutisgrafiikka

Kajaanilainen Niko Saarela oli yksi heistä Kainuun Ammattiopiston opiskelijoista, jotka ihmettelivät miksi Suomen suurimmalla budjetilla tehty Iron Sky (siirryt toiseen palveluun) -tieteiselokuvaa ei nähdä Kajaanissa ennakkoesityksenä.

KAOn opettaja Marko Karvonen tarttui toimeen, ja sai aikaiseksi Suomen ensimmäisen ennakkoesityksen Kajaaniin. Se oli uutinen, joka levisi ympäri maailmaa.

- Yhdysvalloissa, Hollannissa, Venäjällä ja Saksassa esimerkiksi kerrottiin, että Suomen ensimmäinen esitys on Kajaanissa. Se tuntuu uskomattomalta!

Iron Sky -faniksi tunnustautuva Saarela on yksi KAOn opiskelijoista, jotka ovat toteuttamassa Suomen ensimmäistä ennakkoesitystä ja kääntämässä maailman valokeilaa hetkeksi Kajaaniin.

- Luulen, että nuoret ovat aika hyvin Kainuussa hoksanneet, miten iso juttu tämä Kajaanille on. Itse olen tehnyt julisteita ja lentolehtisiä ennakkoesityksestä, ja olemme toteuttaneet yleistä huomion herättämistä tapahtumaan. Työn alla on myös paikallistettu elokuvatraileri, että kuunatsien invaasio alkaakin Kajaanista.

Some teki elokuvasta läheisen jo tekovaiheessa

Miten voi olla sellaisen elokuvan fani, jota ei vielä ole nähnyt? Saarela kertoo, että elokuvan tekijät ovat alusta asti kertoneet sosiaalisessa mediassa miten elokuvaa on tehty.

- Star Wreckistä asti ollut fani, ja blogien ja YouTuben kautta olen seurannut Iron Skyn tekemistä tiiviisti kolme vuotta. Tekijät ja tekoprosessi on tuotu niin julkiseksi, että itsellä on se fiilis kuin voisin tuntea nämä ihmiset, jotka elokuvaa ovat olleet tekemässä.

Sosiaalinen media on myös isossa roolissa, kun elokuvaa markkinoidaan. Kajaanin porukka sai elokuvan tekijöiltä vapaat kädet suunnitella markkinointi ja toteutus Suomen ensimmäinen ennakkoesitys. Kajaanin ennakkoesitys on saanut muun muassa oman Facebook-sivunsa (siirryt toiseen palveluun).

- Aikuispuolen audiovisuaalisen ja graafisen alan perustutkintoa suorittavat suunnittelivat yksin ja yhdessä nopean aikataulun markkinointia. Aikaa oli kuitenkin vain pari viikkoa. Itse tapahtumassa onkin luvassa yllätyksiä ja nähtävää.

Lähteet: YLE / Katja Oittinen

Lue seuraavaksi