1. yle.fi
  2. Uutiset

Teollisuussuolaa elintarvikkeissa - Ruokaturvallisuuskohu syvenee Puolassa

Puolan terveysviranomaiset ovat määränneet yli 200 000 kiloa elintarvikkeita vedettäväksi pois markkinoilta, koska elintarvikkeiden epäillään sisältävän teollista suolaa. Kolmen yrityksen epäillään myyneen tuhansia tonneja kalsiumkloridin tuottamisen sivutuotteena syntynyttä suolaa ruokasuolana.

Ulkomaat
Tiesuolaa kädessä
YLE Etelä-Karjala

Teollisuussuolaa käytetään teiden sulattamiseen talviaikaan. Teollisuussuolan pelätään sisältävän toksiineja, kuten dioksiinia ja raskasmetalleja.

Epäilyjen vuoksi viranomaiset aloittivat rikostutkinnan ja tekivät noin 500 koetta ruokanäytteistä.

Puolan ylieläinlääkäri määräsi suolavarastojen ja suolasekoitusten tarkastuksen. Tuottajat ja valmistajat tarkastastetaan - näiden joukossa ovat muun muassa lihan tuottajat ja prosessoijat sekä maito- ja kalatehtaat, jotka kuuluvat eläinlääkärien tarkastuksen piiriin, kertoo puolalainen Newsweek-viikkolehti torstai-iltapäivänä.

Puolan tutkimuskeskuksen CBS:n ja Poznanin syyttäjän toimiston selvitysten mukaan kolme yritystä on mahdollisesti myynyt tuhansia tonneja suolaa, joka on kalsiumkloridin tuottamisen sivutuote ja jota käytetään töiden suolaamiseen talvella syötävänä ruokasuolana.

Selvityksen mukaan teollisuussuolan myynti ruokasuolana saattoi kestää vuosia. Tapaukseen liittyen oon pidätetty viisi henkilöä, kertoi Newsweek.

Toistaiseksi laboratoriokokeissa on selvinnyt, että että dioksiini- ja raskasmetallimäärät ovat minimaalisia, eivätkä todennäköisesti vahingoita ihmisten terveyttä.

Poznanin piirisyyttäjän toimiston mukaan teollisuussuola ei ole terveydelle haitallista, joten syytteet Saltgate-tapauksena kutsutussa jutussa saattavat muuttua, kertoi puolalainen Gazeta-lehti keskiviikkona.

Tästä huolimatta Puolan ylin terveystarkastaja määräsi perjantaina elintarvikkeet vedettäviksi pois markkinoilta varotoimenpiteenä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset / Hanne-Mari Tarvonen

Lue seuraavaksi