1. yle.fi
  2. Uutiset

Puoli taivasta täyttäneet revontulet vakuuttivat tähtiharrastajankin

Kirkkaat revontulet ja täysikuu ovat saaneet monet suomalaiset tähyämään tällä viikolla taivaalle. Sinne on tähyillyt myös Kuopion tähtitieteellisen yhdistyksen, Saturnuksen, puheenjohtaja Jaakko Alakopsa. Hienoimmat kuvat jäivät kuitenkin Alakopsalta ottamatta, sillä takin vetoketju teki tenän.

astronomia
Sakari Puttonen

Alakopsa itse kertoo olleensa kiinnostunut tähdistä siitä saakka kun hän oppi lukemaan. Lopullisen herätyksen hän koki vuonna 1997, kun Hale-Bopp-komeetta ohitti maan. Tuolloin hän liittyi myös silloisen kotikaupunkinsa Oulun tähtitieteelliseen yhdistykseen Arktokseen.

Tämäntalviset revontulet hän näkee kyllä hienoina, muttei mitenkään poikkeuksellisina.

- Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden jaksoissa, ja nyt olemme taas lähellä syklin maksiimia. Auringonpilkkuja esiintyy juuri nyt runsaasti, ja ne aiheuttavat purkauksia, jotka nyt ovat kirkkaalla ilmalla näkyneet hyvin, Alakopsa perustelee.

Hyvin kirkkaita revontulia on päässyt seuraamaan nyt kirkkaiden pakkasöiden aikaan useampanakin päivänä. Toissapäiväiset revontulet saivat Alakopsankin vaikuttumaan.

- Se oli todella hieno näytös; se kattoi puoli taivasta idän, pohjoisen ja lännen välissä ja ulottui pään päälle saakka, Alakopsa kuvailee.

Alakopsalla oli tarkoitus ikuistaa lieskat myös kameraansa. Mutta juuri kun hienoin näytös oli alkamassa, herra Murphy puuttui tapahtumiin.

- Takin vetoketju meni jumiin, enkä saanut kuvan kuvaa, Alakopsa harmittelee.

Täysikuu saa maankin nousemaan

Toinen tällä viikolla silmään pistänyt avaruuden ilmiö on kirkas täysikuu. Alakopsa harmittelee hieman, että se on haitannut himmeimpien taivaan kohteiden näkymistä. Osa planeetoista, kuten Venus, Jupiter ja Mars ovat kuitenkin näkyneet siitäkin huolimatta.

Yleisesti tunnettua on, kuinka kuun kierto vaikuttaa esimerkiksi vesien liikkeeseen. Vähemmällä huomiolla on ollut se, että että täysikuu vaikuttaa myös maannousuun.

- Maa nousee noin 20 senttiä. Se tapahtuu kuitenkin tasaisesti kaikkialla, eikä sitä siksi huomaa. Nousu noudattaa samaa vaihteluväliä vuorovesien kanssa, Alakopsa valistaa.

Erikoiset taivaan ilmiöt lisäävät aina hetkellisesti tähtitieteen suosiota. Seuraavan kerran hereillä kannattaa olla Alakopsan mukaan kesäkuun alussa.

- Venus kulkee silloin auringon kiekon ohitse. Se on hyvin harvinainen tapaus, ja jos sitä ei nyt näe, niin seuraavan kerran siihen on mahdollisuus vasta vuonna 2114.

Lue seuraavaksi