Flunssa-aika verottaa verivarastoja

Suomen Punaisen ristin veripalvelun kriittinen veripula ei ole vielä kohentunut, ja parhaillaan jylläävä flunssa-aalto vaikeuttaa tilannetta entisestään. Helpotusta veripulaan haetaan muun muassa liikkuvasta veripalvelusta.

Teksti-TV Oulu
Veripalvelun postikorttikutsu
Veripalvelu lähettää verenluovuttajille kutuja myös postikortilla.Yle

Veripalvelu kutsuu kansalaisia verenluovutukseen tekstiviesteillä ja sähköpostilla, mutta luovutusmuistutus voi tulla myös perinteisellä postikortilla. Niitä lähetetään joka toinen viikko.

- Tarvitsemme luovuttajia Oulun aluetoimistoon noin 200 viikossa, mikä on noin 40 päivässä. Toimistolle kaipaamme enemmän enemmän luovuttajia, kertoo SPR:n Oulun aluetoimiston esimies Marja Rajala.

Veripulaan haetaan helpotusta myös liikkuvan veripalvelun avulla. Sen myötä eri puolilla Oulun aluetta on kolme tilaisuutta viikossa, jolloin saadaan talteen 210-250 veripussia viikossa.

Joka toinen viikko eri veriryhmien ihmisille lähetetään 310 perinteistä postikorttia eri veriryhmille. Yhteyttä otetaan myös sähköpostilla ja tekstiviesteillä. Flunssa-aikaan kännykkäviestejä lähtee useita.

- Välillä luovuttajia tavoitetaan paremmin, toisinaan huonommin, Rajala sanoo.

Pulaa kaikista veriryhmistä

Tällä hetkellä tarvetta on kaikista veriryhmistä, joista yleisimmät ovat A+ ja O+. Marja Rajalan mukaan myös miinusveri on tervetullutta.

- Punasolutilanne on suhteellisen hyvä tilanne. Trombosyytit eli verihiutaleet kestävät vain viisi vuorokautta, joten sillä kohdin on heikompaa. Yhteen trombosyyttipussiin menee neljän eri luovuttajan verta, joten se on tietynlainen haaste.

Verenluovutukseen voi tulla terve, vähintään 50 kiloa painava 18-65 -vuotias. Hänellä on oltava suomalainen henkilötunnus ja hänen on asuttava pysyvästi pohjoismaassa. Miehellä veren hemoglobiiniarvon on oltava 135-195, naisella 125-75.

- Kaikkiaan verenluovutukseen menee aikaan noin tunnin verran. Itse luovutus kestää kymmenkunta minuuttia. Sitä ennen täytetään terveydentilakaavake ja luovutuksen jälkeen juodaan kahvia, Marja Rajala selostaa.

Lähteet: YLE Oulu / Tiina Leena Kurki