1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia

Järvet lämmittävät pian Suomen kaupungit?

Järvilämpö voi olla yksi merkittävimmistä energialähteistä tulevaisuudessa. Järvivesien lämpöenergian hyödyntämismahdollisuuksia on tutkittu Nokian Pitkäniemen alueella. Tutkija uskoo, että nyt kehitetty järjestelmä mahdollistaa energian monimuotoisen käytön kaupungeissa.

energia

Verte Oy:n projektipäällikkö Raimo Virtanen on vakuuttunut järvien lämmön suomista mahdollisuuksista.

- Järvilämpö on uusiutuvan energiamuodon hyödyntämistä. Näkisin, että kaikkein isoin kehityssuunta on järvilämmön hyödyntämisessä. Se toimii yksinään, voi olla ainut energialähde.

Tällä hetkellä järvilämmön hyödyntäminen on kuitenkin vielä tutkimustasolla. Talvella Verten järjestelmä tuottaa seitsemän prosenttia Nokian Pitkäniemen sairaalarakennusten lämmöstä. Kesällä lähes kaikki alueen lämpimästä käyttövedestä tuotetaan järvilämmön avulla.

- Energia otetaan järven sedimentistä, pystykaivoista ihan normaaleilla muoviputkikeräimillä. Paluuvettä lämmitetään lämpöpumpun avulla ja saadaan siirrettyä osaksi kaukolämpöverkon tuottoa.

Syvä kaivo järven pohjaan

Järvilämpöä varten maahan on porattava kahdesta-kolmeen sataan metriä syvä kaivo. Suurin lasku, eli reilut 20 000 euroa, tuleekin juuri kaivon poraamisesta. Kallista järvilämpö ei kuitenkaan Verte oy:n projektipäällikön Raimo Virtasen mielestä ole.

- Ei se ole hyötyynsä nähden. Laskelmat osoittavat, että nykyisen lämpökeskuksen takaisinmaksuaika on noin 8 vuotta. Sen jälkeen laitteisto rupeaa tuottamaan edullisempaa energiaa.

Järvilämmössä on kyse siitä, että olemassa olevaa energiaa siirretään kiinteistön käyttöön. Ainoastaan kolmasosa siirrosta joudutaan ostamaan sähkönä.

- Sähkön osuus on kohtalaisen pieni ja loppu on niin sanottua ilmaisenergiaa, Virtanen sanoo.

Ympäristöriskit on melko pienet. Keräysputkessa voisi tapahtuva nestevuoto, mutta järjestelmässä kiertävä neste on etanoli-vesiseosta.

- Se ei ole kauhean haitallista ympäristön kannalta.

Lähteet: Yle Tampere / Anu Hurme

Lue seuraavaksi