Ruokakapina toi kouluun pitsoja ja kebabia

Sämpylät vaihtuivat ruisleipään. Salaatinkastikevalikoima väheni. Aromisuolaa ei enää ole tarjolla. Ruoka on mautonta. Tässä oppilaiden syitä lähteä protestoimaan kouluruokaa vastaan. Joukko Lappeenrannan Kesämäenrinteen koulun oppilaita tilasi tänään vastalauseeksi pitsat ja kebabit koulun pihaan.

Yle Uutiset Kaakkois-Suomi seurasi kouluruokakapinaa Kesämäenrinteen koululla.

Vuoden alussa Lappeenranta tinki kouluruuasta, koska elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet, mutta kouluruokailun määrärahoja ei ole lisätty. Kouluruoan laatutasosta pidetään kuitenkin kiinni. Syy pitsataksin kaartamiseen koulupihalle löytyy oppilaiden mielestä mauttomaksi muuttuneesta kouluruuasta.

- Meiltä on nyt lähtenyt hyviä ruokia, kuten uunimakkara, pinaattiletut ja tällaiset. Salaatinkastikkeet on vähentynyt ja liha on vähentynyt, kertoo 8-luokkalainen Jatta Miettinen ruokakapinan syitä.

15 senttiä riittäisi

Lappeenrannassa kouluruoka maksaa 2,98 e/annos. Raaka-aineiden osuus hinnasta on noin 1 euron. Ruokapalvelujohtaja on laskenut, että 15 senttiä per annos riittäisi parantamaan kouluruoan laatua. Raaka-aineiden kallistuessa ja määrärahojen pysyessä ennallaan palvelujohtaja toivoisi inflaatiotarkistusta kouluruoan hintaan.

- Kyllä mä ajattelin, että herran jestas. Onpa nykylapset rahoissaan, kun on varaa tilata pitsaa kouluun. Enemmän herätti kyllä ihmetystä ja närkästystä kuin riemun kiljahduksia, sanoo Lappeenrannan kaupungin ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä.

Tammikuussa kouluissa alettiin tarjota myös kasvisvaihtoehtoa. Ruokapalvelujohtaja tunnustaa kouluruuan mauttomuuden. Kasvisruokareseptit kun tehtiin kiireessä viime syksynä.

- Meidän täytyy myöntää että osa näistä kasvisruuista on ollut aika mauttomia. Kovasti ollaan tehty töitä sen eteen, että niitä on kehitetty ja maustetasoja on tarkistettu ja rakennetta muutettu.

Kouluruokakapinalla oppilaat haluavat herättää päättäjät pohtimaan kouluruuan tasoa ja määrärahojen lisäämistä useiden nuorten päivän ainoaan lämpimään ruokaan.