yle.fi-etusivu

Kovasikajuttu avaa ikkunan kehitysvammaisten maailmaan

Punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät on tuonut kehitysvammaisten äänen aivan uudella tavalla kuuluviin. Aidon ja oikean punk-aatteen mukaisesti asioihin otetaan kantaa ja biiseissa peräänkuulutetaan tasa-arvoa ja kunnioitusta myös kehitysvammaisille. Nyt bändin vaiheista on tehty pitkä dokumenttielokuva.

kulttuuri
Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin jäsenet Kovasikajuttu-elokuvassa
Kovasikajuttu kertoo Pertti Kurikan Nimipäivät -bändistä.Mouka Filmi / J-P Passi

Pertti Kurikan nimipäivät on maailman viimeinen oikea punkbändi. He eivät ehkä valloita maailmaa, mutta saavuttavat varmasti jotakin suurempaa ja se on kovasikajuttu, Mouka Filmi Oy kuvailee elokuvaa.

Kovasikajuttu sai ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla torstaina ja tunnelma oli huikea, ainakin elokuvan tähtien mielestä.

- Elokuvalle annan ja omalle hienolle suoritukselleni 10 pistettä ja papukaijamerkin. Minä oon siinä oma itteni hyvässä ja huonossa mielessä. Minä tykkään Kovasikajuttu-elokuvasta, kun se on niin monipuolinen, Kari Aalto kuvailee.

- Se oli hyvä kohta, kun sanoin Samille, että heitän kaikki punk-levyt roskiin. En kuitenkaan voinut tehdä sitä, koska levyt maksavat aika paljon, Pertti Kurikka pohtii.

Yhtyeessä soittavat kitaristi Pertti Kurikan ja laulaja Kari Aallon lisäksi basisti Sami Helle ja rumpali Toni Välitalo.

"Elämä on muuttunut radikaalisesti"

Miten sitten bändin biisit syntyvät? Laulut kertovat bändin jäsenten arjesta, mm. puheviasta ja asumisesta.

- Sen takia mä olen tehnyt tämän biisin, että mä en halua asua missään asuntolassa. Mä en halua asua missään laitoksessa. Mä halua asua Kalliossa, Aalto kertoo.

Bändi perustettiin vuonna 2009 Lyhty ry:n työpajassa. Sen jälkeen bändi on kiertänyt lukuisilla lavoilla.

- Täähän on muuttunut elämän kokonaan. Me ollaan elokuvamuusikkoja ja keikkamuusikkoja. Tän hienon valokuvausryhmänkin takia mun elämä on muuttunut aika radikaalisesti tässä muutaman vuoden sisällä, Aalto hehkuttaa.

Ohjaajat ovat oppineet kunnioittamaan kehitysvammaisia elokuvan teon aikana. Kuvaaminen oli heillekin palkitseva kokemus.

- Tämä on ollut ehkä yksi helpommista elokuvista tehdä. Nämä on niin hysteerisiä kundeja, että ei tarvitse kuin olla paikalla ja vähän ojentaa kameraa, ohjaajat Jukka Kärkkäinen ja JP Passi kuvailevat.

Kovasikajuttu kilpailee Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa sarjassa. Elokuvateattereissa leffan voi nähdä huhtikuun lopusta alkaen.

Lähteet: Yle Tampere

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta