1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tiibetin pääministeri syyttää Kiinaa polttoitsemurhista

Tiibetin pakolaishallituksen pääministeri syyttää Kiinaa viimeisimmästä polttoitsemurhien aallosta. Vuodenvaihteen tienoolta laskien 14 tiibetiläistä on kuollut sytytettyään itsensä tuleen. Tiibetiläisjohtajan mukaan heillä ei ollut muutakaan keinoa vastustaa Kiinan valtaa.

Pakolaishallituksen päämies Lobsang Sangay piti puheensa Tiibetin viettäessä kahta vastarinnan vuosipäivää. Tasan 53 vuotta sitten epäonnistunut vallankumousyritys pakotti Dalai-laman maanpakoon, ja neljä vuotta sitten pääkaupunki Lhasan mielenosoitukset johtivat monen kuolemaan.

Lobsang Sangay valittiin viime vuonna vaaleilla Dalai-laman poliittiseksi seuraajaksi, mutta iäkäs ja kansan rakastama guru jatkaa yhä hengellisenä johtajana. Tiibetin pakolaishallitus on asettunut Intian Dharamsalaan.

Myös Dalai-lama on julkisesti syyttänyt Kiinaa polttoitsemurhista. Tiibetin pakolaishallitus vaatii Kiinan tulevia johtajia antamaan tiibetiläisille enemmän itsevaltaa: sekä pääministeri että presidentti ovat jäämässä tänä vuonna eläkkeelle Kiinassa. Uudelta johdolta Tiibet toivoo pehmeämpiä otteita.

Kiina puolestaan katsoo, että pääasiassa munkkien polttoitsemurhat ovat Dalai-laman yllyttämiä. Kiinan mukaan niillä luodaan kuohuntaa tiibetiläisten asuttamille seuduille Kiinassa.