Arabimaat ja Venäjä vaativat Syyrian väkivallalle loppua

Arabimaiden ja Venäjän diplomaattista kiistaa Syyriasta selviteltiin Kairossa lauantaina. Arabimaat välittivät Venäjälle tiukat terveisensä siitä, että Venäjän poliittinen linja on mahdollistanut tappamisen jatkuvan. Tapaaminen päättyi näennäiseen yhteisymmärrykseen, jossa vaadittiin kaikkien osapuolten lopettavan väkivaltaisuudet.

Ulkomaat
Arabiliiton pääsihteeri Nabil Alarabi kuuntelee Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin puhetta liiton kokoukselle.
Arabiliiton pääsihteeri Nabil Alarabi (oik.) kuunteli Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin puhetta liiton kokoukselle Kairossa 10. maaliskuuta.Amel Pain / EPA

Arabimaiden ulkoministerit tapasivat tänään lauantaina Kairossa Egyptissä. Tapaamiseen osallistui myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Maat vaativat yhteislausunnossaan loppua Syyrian väkivallalle - kummankin osapuolen suhteen. Puolueettomien tarkkailijoiden on saatava tehdä työtään Syyriassa. Maat vastustavat ulkomaiden hyökkäystä Syyriaan. Ne tukevat YK:n ja Arabiliiton lähettilään Kofi Annanin työtä.

Qatarin pää- ja ulkoministerin tehtävää hoitava Hamad bin Jassim al-Thani vaati kokouksen osanottajia tunnustamaan Syyrian opposition maan viralliseksi edustajaksi. Muun muassa Qatar ja Saudi-Arabia ovat jo aiemmin ehdottaneet, että Syyrian kapinallisille toimitettaisiin aseita.

Saudi-Arabia on todennut Venäjän veton YK:n turvallisuusneuvostossa johtaneen siihen, että Syyria on saanut oikeutuksen jatkaa kansannousun väkivaltaista tukahduttamista. Turvallisuusneuvosto olisi tuominnut väkivallan lausunnollaan, elleivät Venäjä ja Kiina olisi estäneet sitä veto-oikeudellaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puolustanut, ettei Venäjä suojele teoillaan mitään hallintoa, vaan kansainvälistä lakia. Hänen mukaansa uusi turvallisuusneuvoston lausunto on mahdollinen. Koetinkiveksi on aiemmin muodostunut se, että Venäjä on pitänyt turvallisuusneuvoston lähtökohtia puolueellisina.

EU odottaa Annanin raporttia

EU:n ulkoministerit ovat pohtineet Syyrian diplomaattista kiistaa lauantaina Kööpenhaminassa. Kokouksessa korostettiin erityisesti YK:n erityislähettiläs Kofi Annanin rauhanvälityssuunnitelmaa. Annan tapasi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin lauantaina.

- Mitään päätöksiä ei tehdä ennen sitä. Hänen (Annanin) raporttinsa on tässä seuraava askel ja hyvin ratkaiseva sille, mitä tapahtuu. Yhä korostamme sitä, että Arabiliiton johto on tässä asiassa oleellista, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) Kööpenhaminassa.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton lähetti terveisiä myös Syyrian oppositiolle: kaikki kansainväliset pyrkimykset väkivallan loppumiseksi sitovat myös heitä.

Yhdysvallat on tehnyt luonnoksen uudesta turvallisuusneuvoston lausunnosta. Turvallisuusneuvosto kokoontuu New Yorkissa maanantaina.

Venäjä on pitkään ollut Syyriassa valtaa pitävän Assadin suvun liittolainen.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset