Katainen valmis myös elvytykseen - "enimmillään joku sata miljoonaa"

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan valtiontaloutta on elvytettävä toimilla, joilla on välitön vaikutus. Lauantaina Ylen TV1:n Ykkösaamussa vierailleen Kataisen mukaan juustohöylä ei ole sopiva säästöratkaisu, koska kaikki, mitä irti saadaan, on jo höylätty.

talous

- On perusteltua arvioida, kannattaisiko tänä vuonna tehdä joitakin määräaikaisia ja nopeasti vaikuttavia elvytystoimia, jotka vahvistaisivat talouskasvua. Tältä istumalta en osaa sanoa. Se voisi olla joku sata miljoonaa, Katainen totesi.

Elvytystä voitaisiin suunnata sellaisiin toimiin, joissa euron suhde työpaikkoihin on parhaimmillaan. Montako työpaikkaa yhdellä elvytyseurolla saadaan aikaan, Katainen muotoili.

- Toinen kriteeri on se, että sen pitää vaikuttaa heti, ei vuoden päästä. Esimerkiksi homekoulut ja niiden korjaus, joka pitää joka tapauksessa hoitaa. Tämä keskustelu on vielä käymättä.

Kataisen mukaan Suomen hallituksen on nyt priorisoitava säästöjä ja löydettävä puoluerajat ylittävä tapa kohdistaa veronkorotukset ja leikkaukset. On pidettävä koko Suomi mielessä.

- Yhtään turhaa verojenkorotusta tai menoleikkausta ei tehdä. Mutta yhtään tarpeellista ei myöskään jätetä tekemättä, sanoi Katainen.

Katainen on vakuuttunut, että kaikkia hallitusosapuolia miellyttävä ratkaisu löytyy.

- Velkaantuminen taitetaan eli velka ei kasva meidän päätöstemme seurauksena, pääministeri Katainen sanoi.

Pääministerin mukaan taloudellinen vakaus on jokseenkin parantunut, mutta säilyykö se, siitä ei ole varmuutta. Suurin haaste talouskasvun kannalta pääministerin mukaan on toimet, joilla vauhditetaan pitkän aikavälin kasvua.

Elvyttämistoimet pitäisi Kataisen mukaan suunnata niin, että ne vaikuttavat heti. Kaikkiaan elvytyksen merkitys on hänen mielestään marginaalinen; olennaisempaa on saada kestävää kasvua.

"Kuntauudistus välttämätön"

Pääministeri Jyrki Katainen perusteli kuntarakenneuudistusta huoltosuhteen muutoksella. Palvelutarve lisääntyy ja verotulot vähenevät, kun väki vanhenee, hän muistutti. Uudistuksen tavoite on kustannusten kasvun hillitseminen.

Uusi kuntarakenne on pääministerin mukaan vain alusta, ei päämäärä. Alustalle rakentuu turvallisempi palvelurakenne. Uudistustarpeesta vallitsee Kataisen mielestä laaja yksimielisyys, vain keinoista kiistellään.

- Pakko ei ole hyvä konsultti, vastasi Katainen kysymykseen pakkoliitoksesta. Hän kannattaa räätälöityjä ratkaisuja erilaisille alueille.

Euroryhmän kokopäivätoimiseksi johtajaksi Katainen kielsi ryhtyvänsä.

Lähteet: Yle Uutiset