Näin Finnairin ja Ilmarisen asuntosotku on edennyt

Finnarin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokauppa työeläkeyhtiö Ilmarisen kanssa on aiheuttanut viime aikoina kuohuntaa. Seuraavassa asuntosotkun vaiheet tiivistetysti.

Kotimaa
Grafiikka, jossa Finnairin ja Ilmarisen logot.
YLE Uutisgrafiikka

14.2. 2012 Helsingin Sanomat kertoo Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokaupasta työeläkeyhtiö Ilmarisen kanssa. Vehviläinen myi vajaan kahden miljoonan arvoisen asuntonsa työeläkeyhtiö Ilmariselle, joka vuokrasi sen edelleen Finnairille. Finnair puolestaan sopi, että asunto tulee työsuhdeasunnoksi Vehviläiselle.

Ilmarinen osti asunnon noin 1,8 miljoonalla eurolla vuosi sitten. Finnair maksaa tällä hetkellä asunnosta vuokraa noin 6800 euroa kuukaudessa. Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja. Vielä tuolloin Finnairin Vehviläinen kuului Ilmarisen hallintoneuvostoon. Myöhemmin helmikuussa Vehviläinen ilmoitti vetäytyvänsä hallintoneuvostosta.

Vehviläinen perusteli kauppaa normaalina, Finnairin toimitusjohtajasopimukseen kuuluvana asuntoetuna.

15.2. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) ottaa nettipäiväkirjassaan kantaa asuntokaupoista syntyneeseen kohuun. Hautala on huolissaan valtionyhtiöiden hallitusten sidonnaisuuksista.

16.2. Työeläkeyhtiö Ilmarinen vastaa kohuun, että se on valmis viemään kaupat yhtiön hallituksen päätettäväksi tai tiedoksi. Yhtiö on valmis lisäämään avoimuutta lähipiirin tekemissä asuntokaupoissa. Yhtiö korostaa, että asuntokauppa on tehty kaikkien säännösten ja yhtiön sijoituspolitiikan mukaisesti.

Samana päivänä ministeri Hautala sanoo, että Harri Sailaksen pitäisi harkita asemaansa Finnairin hallituksen puheenjohtajana. Ministerin mukaan on syytä miettiä, pystyykö Sailas toimimaan täysin Finnairin etujen nimissä.

17.2. Hautala tapaa asuntokaupan osalta Ilmarisen toimitusjohtajan Harri Sailaksen. Hautala tulee siihen tulokseen, että asuntokauppa tehtiin hyvän hallintotavan ja lain mukaaan. Hautala pitää tapauksen käsittelyä julkisuudessa välttämättömänä. Samaan aikaan Helsingin Sanomien tekemän vertailun mukaan Ilmarinen maksoi Vehviläisen asunnosta neliöhinnaltaan yli 1000 euroa enemmän kuin tilastojen perusteella samankokoisesta asunnosta keskimäärin.

Muun muassa kansanedustaja Jukka Kärnä vaatii Finnarin ja Ilmarisen toimitusjohtajien eroa ja pitää ministeri Hautalan toimintaa vastuuttomana. Keskustan kansanedustaja Mika Lintilä ja sosiaalidemokraattien kansanedustaja Johannes Koskinen moittivat myös Hautalan toimintaa.

Yle Uutiset saa haltuunsa Ilmarisen Finanssivalvonnalle lähettämän selvityksen, jossa todetaan, että asuntokauppa viedään Ilmarisen hallituksen käsittelyyn. Käsittelypäiväksi ilmoitetaan 28. helmikuuta. Kyseessä on normaali kokous.

22.2. Ministeri Hautala myöntää, että on tarkastellut Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokauppaa hyvän hallintotavan näkökulmasta liian kapeasti.

23.2. Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen vetäytyy eläkeyhtiö Ilmarisen hallintoneuvoston jäsenyydestä. Hän pahoittelee, että Finnairin maine kärsii asuntokauppojen takia.

28.2. Vehviläisen asuntokauppaa käsitellään Ilmarisen hallituksessa. Hallitus myönsi, ettei asuntokauppa sujunut täysin mallikkaasti. Yhtiö kertoi ymmärtävänsä, että kaupasta on voinut syntyä epäilyjä. Ilmarisen hallituksen mukaan yhtiön päätöksenteko on kirkastettava. Samalla Ilmarisen hallitus kuitenkin totesi, että Sailas nauttii hallituksen luottamusta.

29.2. Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas sanoo, että asuntokohu on karannut hallitsemattomiin sfääreihin. Hän korostaa, että asuntokauppa noudatteli hyvän hallintotavan kirjainta, mutta ei henkeä.

9.3. Finnairin toimitusjohtajaa Mika Vehviläista epäillään lahjuksen ottamisesta. Yle Uutisten tietojen mukaan poliisi on aloittanut esitutkinnan asuntokauppoihin liittyvästä lahjusepäilystä oma-aloitteisesti. Poliisin mukaan on mahdollista, että asuntokaupan takia Finnair olisi suosinut Ilmarista liiketoimissaan. Vehviläinen vakuuttaa samaan aikaan, ettei hänellä ole mitään tutkintaa vastaan. Hän julkaisi samaisena päivänä asiasta avoimen kirjeen henkilöstölleen

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala pitää poliisia oikeana tahona asian tutkimiseen. Harri Sailas kommentoi lahjusepäilyjä korostamalla, että asuntokaupat olivat kohtaisen tavalliset. Poliisi ei ole ottanut häneen yhteyttä.

Ministeriöstä kerrotaan, että eläkeyhtiöiden lähipiirin kauppoihin on tulossa uudet säännöt. Hallintosääntelyn uudistuksella on tarkoitus lisätä työeläkelaitosten hallinnon läpinäkyvyyttä. Olennaista on, että kaupoista kerrottaisiin Finanssivalvonnalle ja niistä päätettäisiin yhtiöiden hallituksissa.

Toisena vaihtoehtona ministeriössä pidettiin täyttä julkisuutta, jolloin lähipiirin kauppa julkistettaisiin aina, summasta huolimatta.

Lähteet: Yle Uutiset / Hanna Hanhinen