Maakuntajohtajan pöytään ei tulla kiistelemään

Yle Satakunta jatkaa kuntauudistuskeskustelua maanantaina alkavalla Maakuntajohtajan pöydässä -ohjelmasarjalla. Keskustelut radioidaan Ulvilasta, Kokemäeltä, Raumalta, Köyliöstä ja Kankaanpäästä. Maakuntajohtaja Pertti Rajala odottaa nyt käytävältä keskustelukierrokselta uusia avauksia, kiistelyn sijaan.

Satakunta

Viime tiistain kuntaseminaari osoitti, että suuret kaupungit Pori ja Rauma ovat pääsääntöisesti kuntauudistustyöryhmän esitykseen tyytyväisiä. Eikä ihme, sillä molempia kaupunkiseutuja kehitettäisiin rinta rinnan vahvoiksi keskuksiksi.

Pienempien kuntien terveiset kuntatyöryhmälle olivat odotettuja; pakolla ei liitoksiin lähdetä, eikä suuri ole kaunista.

Kiperää vääntöä onkin odotettavissa, sillä vanhat rintamalinjat näyttävät pitävän. Luvialla Pori on suorastaan mörkö, Ulvilassa puolueiden rivit ovat lähes neljän vuoden takaisissa asemissa. Nauhakaupungin haamu makaa kaupungin yllä edelleen.

Vääntöä myös etelässä

Rauman seudulla tilanne ei ole yhtään sen helpompi. Eurajoki haluaa porskuttaa verotuloineen itsenäisenä. Pyhärannassa puolestaan Rauma-liitos ei innosta.

Mielenkiintoisen mausteen etelän tilanteelle tekee tulevan Rauman kaupunginjohtajan Kari Kosken reipas vauhti. Koski haluasi liittää yhteen Uudenkaupungin, Laitilan, Pyhärannan, Rauman ja saada kimppaan vielä ydinvoimalakunta Eurajoenkin.

Pohjois-Satakunnassa porua riittää

Pohjois-Satakunnassa ollaan hyvin pettyneitä siihen, että yhdistyminen Kankaanpään ja Parkanon kanssa Pohjankankaan kaupungiksi kariutui uuden kuntakartan julkituloon.

Tiistaina kuultiin katkera puheenvuoro, missä Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pertti Koivumäki ilmoitti, ettei Kankaanpää aio taipua hallituksen kuntakartassa esitettyyn Pohjois-Satakunnan kuntien yhdistämiseen muuten kuin pakkoratkaisuna.

Yle Satakunnan ohjelmasarja Maakuntajohtajan pöydässä alkaa maanantaina 12. maaliskuuta. Keskustelut kuullaan klo 16.35 alkaen.

Lähteet: Yle Satakunta