Vanhoilliset vainoavat alakulttuurinuoria Irakissa - ainakin 15 tapettu

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ainakin 15 nuorta on tapettu kuluneen kuukauden aikana. Kuolleet nuoret olivat tulleet tunnetuiksi emotyylistään, kireistä mustista vaatteista ja näyttävistä kampauksista. Heidät on kivitetty, hakattu tai ammuttu. Shiiamilitanttien epäillään murhanneen heidät. Surmia on tehty myös muualla Irakissa.

Ulkomaat

Emotyyli on herättänyt innostusta etenkin irakilaisten teinityttöjen keskuudessa. Suurin osa kuolleista on poikia tai miehiä, mutta joukossa on myös tyttöjä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuolleita on tiedettyä enemmän, sillä Irakin turvallisuuspalvelun uskotaan salailevan surmia.

Länsimaisessa nuorisokulttuurissa nimityksellä viitataan mustiin pukeutuviin ja emomusiikkia kuunteleviin nuoriin. Tyyli muovautui 80-luvulla punkmusiikin alalajiksi. Se sai nimekseen emotional hardcore tunteellisten sanoitustensa vuoksi. Irakissa emoja sen sijaan pidetään yleisesti homoseksuaaleina, mikä on vanhoillisille tabu.

Irakin sisäministeriö toteaa tuoreessa lausunnossaan, ettei ministeriöllä ole tietoa emojen tai homoseksuaalien murhista. Ministeriön mukaan viimeaikaiset murhat ovat olleet "sosiaalisista, rikollisista, poliittisista tai kulttuurisista syistä tehtyjä". Ministeriö leimasi kuitenkin helmikuussa emoalakulttuurin edustajat saatananpalvojiksi.

Bagdadissa kiertää nimilistoja, joissa nuorille esitetään tappouhkaus, elleivät he luovu tyylistään.

Irakin johtavat shiiat ovat tuominneet kivitykset. Eräs hengenmies on kutsunut surmia terrori-iskuiksi.

Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että viime kuuden vuoden aikana Irakissa on murhattu ainakin 750 homoseksuaalia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters